CiddiGazete- Birleşmiş Milletler raporuna göre, ülkeyi terk etmek zorunda kalan 11 milyon Ukraynalı'dan 7 milyon 200 bini, çatışmaların azalmasıyla birlikte geri döndü. Türkiye'ye 26 Şubat'tan itibaren gelen 407 bin 266 Ukraynalıdan da 366 bin 747'si aynı şekilde, Polonya ve bu ülke üzerinde kendi ülkelerine geri döndü. Türkiye'de kalan Ukraynalı sayısı 40 bin 519 olarak kayıtlara geçti.

"YENİDEN İMAR ÇALIŞMALARINA KATILMAK İSTİYORLAR"

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar, savaş nedeniyle ülkeyi terk etmek durumunda kalanların daha çok sınır ülkelere gittiğini kaydederek, "Elimizdeki verilere göre 20 Şubat 2022 tarihinden bu yana Türkiye'ye 400 binden fazla Ukrayna vatandaşı giriş yaptı. Bunların çoğu Ukrayna ya da diğer ülkelere dönüş yaptı. Şu an itibarı ile Türkiye’de geçici olarak ikamet eden yaklaşık 40 bin Ukrayna vatandaşı bulunuyor. Çoğunlukla vatandaşlarımız Polonya'ya giderek, buradan Ukrayna'ya dönüyorlardı ya da Avrupa ülkelerine gidiyorlardı. Kendi araçları ile Ukrayna'dan çıkış yapan aileler de Bulgaristan-Romanya üzerinden Ukrayna'ya dönüyorlar" ifadelerini kullandı.

Ukraynalı ailelerin çatışmaların aktif aşamasının bitmesini beklediğini ifade eden Bodnar, "Bu süreç geçtikten sonra Ukrayna'ya dönerek, ülkenin yeniden imar çalışmalarına katılmak istediklerini belirtiyorlardı" dedi.

"REFERANDUMLARIN HUKUKİ AĞIRLIĞI OLMAYACAK"

Bodnar, Rusya'nın işgal ettiği Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya'da yapılan referanduma ilişin de konuştu. Bodnar, Rusya'nın işgal ettiği bu toprakları ülkesine dahil etmek istediğini belirterek şöyle devam etti: "Bu tür eylemler uluslararası hukukun ihlali olmakla birlikte, insani hukukun da ihlalidir. Uluslararası hukuk ve toprak bütünlüğü ilkesine göre referandumların ilan edileceği tüm topraklar Ukrayna'ya aittir. Ne Ukrayna ne de Ukrayna vatandaşları için söz konusu referandumların herhangi bir hukuki ağırlığı olmayacak. Topraklarımızı düşmanlara karşı daha önce savunduğumuz ve işgalcilerden arındırdığımız gibi bundan sonra da bunları yapmaya devam edeceğiz."

Rusya'nın söz konusu topraklarda gerçekleştirilen referandumlar için hile kullanacağını öne süren Bodnar, "Uluslararası toplumda hiç kimse bunları tanımayacak, bu kesinlikle işgal ettiğimiz topraklarımızı geriye almak için engel olmayacaktır" ifadelerini kullandı.