CiddiGazete- Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasa teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine gelmesi için heyecanlı bekleyiş sürüyor.

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, 20 Ocak Cuma günü, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, "Hiç kimsenin bir tereddüdü olmasın. Birinci gündemimiz EYT'nin yasalaştırılması sürecidir. Bu konuda, şubat ayı içerisinde yasalaştığına ve martta da EYT'li kardeşlerimizin emekli maaşlarını almalarına hep beraber inşallah şahit olacağız" ifadelerini kullandı.

'TAHMİNEN BU HAFTA'

Aynı gün, TBMM’de AKP Grubu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarının katıldığı toplantıda, yasa teklifi taslağı üzerinde hukuki ve teknik çalışma yapıldı.

Bakanlık bürokratları ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, AKP Grup Başkanı İsmet Yılmaz ile Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Bülent Turan, Özlem Zengin, Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Yılmaz Tunç’un katıldığı toplantıda sunum yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise dünkü kabine toplantısının ardından EYT ile ilgili yasa teklifinin bu hafta içinde TBMM’ye sunulacağını tahmin ettiğini söyledi.

147 GÜNLÜK VEKİLLER

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, EYT ile ilgili bekleyiş ve kapalı kapılar ardında yürütülen çalışmalar sürerken çeşitli meslek grupları da kendi özlük hakları konusunda kulis faaliyetleri yürütüyor.

Bunlar arasında en dikkat çekeni, 7 Haziran 2015 ile 1 Kasım 2015 tarihleri arasını kapsayan 25. Yasama Dönemi’nde 147 gün milletvekilliği yapıp yeniden seçilemeyenler.

Milletvekillerine tanınan emeklilik haklarından yararlanabilmek için en az 2 yıl süreyle vekillik yapmak gerekiyor. 25. Yasama Dönemi’nde seçilip 147 gün görev yaptıktan sonra bir daha vekil seçilemeyenler ise 2 yılı tamamlamadıkları için emekli milletvekillerine sağlanan haklarından yararlanamıyorlar.

2013’Ü EMSAL GÖSTERİYORLAR

74 kişi olduğu öğrenilen bu durumdaki 25. Dönem milletvekilleri, en az 2 yıl şartından muaf tutulmak istiyorlar. Emsal olarak da 2013 yılında bir defaya mahsus yapılan kanun değişikliğini gösteriyorlar.

19 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren 6385 Sayılı Kanun ile 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na eklenen Geçici 38’inci madde, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla milletvekilliği devam edenlerden SSK veya BAĞ-KUR statüsünde emekli aylığı almakta olanlara, 2 yıllık süre beklenmeksizin emekli aylığı bağlanmasını öngördü.

Söz konusu 74 kişi, EYT yasa teklifi veya başka bir teklife kendileri için madde eklenerek, 2 yıllık vekillik yapma şartı aranmaksızın emekli milletvekilliği haklarından yararlanmak istiyorlar. Bu amaçla kulis faaliyeti yürütüyorlar.

'ÖLÜMÜZ DİRİMİZDEN DAHA DEĞERLİ'

5510 Sayılı Kanun’un 43. Maddesinin 7’nci fıkrasına göre, cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık veya milletvekilliği görevleri sırasında veya bu görevlerin sona ermesinden sonra ölenlerin eş ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanırken en az 2 yıl milletvekilliği yapmış olma şartı aranmıyor. Diğer milletvekili eş ve çocukları ile aynı ölüm aylığını alıyorlar. Nitekim 25. Yasama Dönemi’nde 147 gün vekillik yaptıktan sonra hayatını kaybedenlerden 2 kişinin hak sahibi eş ve çocuklarına dul ve yetim aylığı bağlandığı bildirildi.

Söz konusu eski vekiller, yaşadıkları sürece kendilerine emekli vekil aylığı verilmezken ölümleri halinde eş ve çocuklarına verilmesindeki çelişkiye dikkat çekerek, “Can güvenliğimiz yok. Eşlerimiz için ölümüz canlı olmamızdan daha değerli” şeklinde espri yapıyorlar.