CiddiGazete- Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı (UNDP) Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ülkede hasar alan yapılar, bu sebeple evsiz kalan kişiler ve oluşan enkaz hakkında tahminlerini paylaştı.

UNDP'nin tahminlerine göre, Kahramanmaraş depremlerinin ardından yaklaşık 1,5 milyon kişi evsiz kaldı. Depremlerde 520 bin daireli 160 bini aşkın binanın yıkıldığını ya da ağır hasar gördüğünü bildiren UNDP, 500 bin yeni konut inşasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

İnşa edilmesi planlanan 200 bin konut ve 70 bin köy evinin maliyetinin ise 15 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

DW Türkçe'de yer alan habere göre BM'nin geçen hafta uluslararası topluma yaptığı 1 milyar dolarlık yardım çağrısına atıfta bulunularak, bu miktarın 113,5 milyon dolarlık bölümünün Kalkınma Programı'nın talebi olduğu ve ağırlıklı olarak enkazların kaldırılmasında kullanılacağı ifade edildi.

Depremlerin 116 milyon ila 210 milyon tonluk enkaza yol açtığı tahminini dile getiren UNDP, karşılaştırıldığında 1999 yılındaki Marmara depremindeki enkazın 13 milyon ton dolayında olduğunu belirtti.

UNDP, acil önlemlerin yanı sıra Türk hükümetine enkaz kaldırma çalışmalarında destek verilmesinin planlandığını kaydetti. UNDP yetkilisi Louisa Vinton, "yıkımın tahayyül sınırlarının ötesinde" olduğunu belirterek "Kaldırılması gereken enkazın boyutlarını gözünüzde canlandırabilmek için bir metre yüksekliğinde 10 kilometrekarelik bir alan düşünün. Bu şekilde baktığınızda, tahminen 100 kilometrekareye yayılan bir alandan, 59 kilometrekarelik Manhattan'dan daha büyük bir alandan bahsediyoruz" dedi.