TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Ticaret Bakanlığı’nın 2019 yılı bütçe görüşmelerinde konkordato ilanları da gündeme geldi. Görüşmelerde söz alan çok sayıda milletvekili, konkordato ilanlarına ilişkin bilgi istedi.

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, bugün KOBİ’ler suyun üstünde başını tutmaya çalıştığını ifade ederek, “Büyük şirketleri duyuyoruz ama konkordato sürecine girmiş olan KOBİ’ler var binlerle ifade edilen” dedi.

CHP’li Çetin Osman Budak, arka arkaya özellikle süt ürünlerinde ve gıda ürünlerinde konkordatolar beklendiğini, bununla ilgili acil tedbir alınmasını beklediklerini söyledi. CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin de, art arda pek çok şirketin konkordato ilanını duyduklarını vurgulayarak, “Benim seçim bölgem Balıkesir’de de köklü firmaların bu şekilde istekleri var. Millî değerimiz olan bu firmaları kurtarmak için Ticaret Bakanlığı olarak bir çalışmanız var mı?” diye konuştu. HDP Iğdır Milletvekili Habib Eksik de, “Bakın, son birkaç ayda yine Iğdır gibi küçük bir ilde altı tane büyük firma konkordato ilan etmiş ve bu sayının her geçen gün artacağı düşünülüyor. TIR sayısı 4.500’den 2 bine düşmüş. Bu krizle Iğdır’da bu gidişle üç, dört adet firma dışında ayakta firma kalmayacağı tahmin edilmekte” dedi.

EN ÇOK KONKORDATO İLANI İSTANBUL’DA

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da hem alacaklıyı hem de borçluyu koruyan bir taslak üzerinde çalıştıklarını vurgulayarak, “Konkordato da Adalet Bakanlığının takip ettiği bir proje. Adalet Bakanlığına biz de bakanlık olarak görüş veriyoruz ve hem borçluyu hem alacaklıyı koruyucu bir taslak üzerinde çalışılıyor ama şu ana kadar konkordato ilan eden firma sayımız 356. İstanbul’da 132, Ankara’da 50, İzmir’de 27, Kocaeli’nde 26, Bursa 13, Hatay 11, Mersin 9, diğer iller 88 olmak üzere toplam 356 firmamız bulunmaktadır” diye konuştu.