CiddiGazete- Depremzedelerin barınma ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla düzenlenen, “Evim Yuvam Olsun” kampanyasına başvurular sürüyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, kampanyaya, 3 günde, 4 bin 568 başvuru yapıldı. 3 bin 604 kişi evini 3 ay bedelsiz olarak depremzedelere tahsis etmek isterken, 964 kişi de evini 1 yıl süreyle indirimli olarak kiraya vermek için başvurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre kampanya süreci şöyle işliyor:

3 AYAKLI SİSTEM

“Evim Yuvan Olsun” kampanyası, 3 ayak üzerine kuruldu. Kampanyaya katılmak isteyen vatandaşlar, “en az 3 ay bedelsiz tahsis”, “1 yıl indirimli bedelle kira” veya “kira desteği” seçeneklerinden birini tercih ediyor.

EN AZ 3 AY BEDELSİZ TAHSİS

"evimyuvanolsun" internet sitesinde, “Evimi En Az 3 Ay Bedelsiz Tahsis Etmek İstiyorum” butonuna basanların başvuruları; evin bulunduğu ilçenin kaymakamlığı tarafından yerinde incelenecek.

Kaymakamlığın uygun bulduğu evler, bedelsiz olarak kampanyaya dahil olacak.

Kaymakamlık ile ev sahibi arasında, “Ödünç Sözleşmesi” imzalanacak.

Belirlenen depremzede aile eve kaymakamlık tarafından yerleştirilecek.

3 aylık süre, ev sahibinin isteğiyle 12 aya kadar uzatılabilecek.

BİR YIL İNDİRİMLİ KİRA

“Evimi İndirimli Bedelle 1 Yıl Süre İle Kiraya Vermek İstiyorum” diyenlerin başvuruları da yine evin bulunduğu kaymakamlık tarafından yerinde incelenecek.

Kaymakamlık, istenen kira bedelinin evin gerçek ederinin belirgin bir şekilde altında olmasına bakacak. Kaymakamlığın evin uygunluğunu ve kira bedelinin indirimli olduğunu teyit etmesinin ardından ev, kampanyaya dahil edilecek.

Kaymakamlık ile ev sahibi arasında “kira sözleşmesi” imzalanacak.

Belirlenen depremzede aile eve kaymakamlık tarafından yerleştirilecek.

Ev için belirlenen kira bedeli, AFAD hesabında toplanan kira bağışlarından karşılanacak.

KİRA BAĞIŞI

"Evim Yuvan Olsun" sitesinde, “Depremzede Ailelere Kira Desteğinde Bulunmak İstiyorum” seçeneği de yer alıyor. Burada toplanan bağışlar, kampanya kapsamında indirimli olarak kiralanacak evlerin ödemelerinde kullanılacak.

DEPREMZEDELER NASIL SEÇİLECEK?

Depremzede aileler, AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri tarafından belirlenecek.

Evlere yerleştirme yapılırken engelli, yaşlı, düzenli tedavi gerektiren kronik hastalığı bulunan gibi dezavantajlı bireylerin bulunduğu aileler ile depremde aile fertlerini kaybetmiş çocuklu ailelere öncelik verilecek.

FATURALARI KİM ÖDEYECEK?

Evlerin elektrik, su, doğalgaz faturaları, kaymakamlık tarafından karşılanacak. Ev sahiplerine ilave bir gider doğmayacak.

TÜRKİYE SİGORTA DEVREDE

Depremzedelerin kullandığı evin veya evdeki eşyanın zarar görmesi ihtimaline karşılık Türkiye Sigorta devrede olacak. Bu evlerin sigorta primleri, Türkiye Sigorta tarafından karşılanacak.

NASIL BAŞVURU YAPILIYOR?

Türkiye’nin en büyük emlak listeleme platformlarından Emlakjet, Hepsiemlak, Sahibinden ve Zingat; sahip oldukları müşteri portföyünü kampanyaya yönlendirecek. Evini depremzedelere açmak isteyenler, istedikleri bir platformdan başvuru formu doldurarak kampanyaya katılabilecek. Bu platformlarda doldurulan başvuru formları, kurulan entegrasyon ile İçişleri Bakanlığının sistemlerine iletilecek.

7 ADIMDA KAMPANYA SÜRECİ

Ev sahibi, emlak sitelerinden başvuru formunu doldurur.

Emlak sitesi, ev sahibiyle iletişime geçerek bilgileri doğrular.

Emlak sitesi, doğruluğunu teyit ettiği bilgileri ilgili kamu birimine iletir.

Kaymakamlık yetkilileri, evi ziyaret ederek uygunluk tespiti yapar.

Kaymakamlık, ev sahipleriyle “Ödünç Sözleşmesi” veya “Kira Sözleşmesi” imzalar.

Engelli, yaşlı gibi dezavantajlı bireylere sahip aileler, öncelikli olarak evlere yerleştirilir.

Kaymakamlık, süre bitiminde konutu ev sahibine teslim eder.