CiddiGazete- ABD'de federal yargıç, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümünden Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın sorumlu tutulmasına yönelik açılan davayı reddetti. Washington DC Bölge Yargıcı John Bates, yaptığı açıklamada, Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz tarafından açılan davanın reddedildiğini duyurdu.

Bates, söz konusu kararın, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Muhammed bin Selman'ın davadan çıkarılması talebi ve Bin Selman'ın "devlet yöneticisi dokunulmazlığı" olduğu gerekçesiyle aldığını belirtti.

Biden yönetimi, 18 Kasım'da Cengiz tarafından açılan davada, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın dokunulmazlığının bulunduğunu mahkemeye bildirmişti.

BAŞBAKAN OLMASI DOKUNULMAZ YAPTI

ABD Adalet Bakanlığı avukatları tarafından Dışişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine mahkemeye yapılan başvuruda, Bin Selman'ın kısa bir süre önce Suudi Başbakanı olduğu ve bu nedenle yabancı bir hükümet başkanı olarak dokunulmazlık hakkına sahip olduğu belirtilmişti.

SUUDİ USULÜ PARLAMENTER SİSTEM

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud yayınladığı kararname ile kabinede değişikliğe gitmiş, bu değişiklikle birlikte Veliaht Prens Muhammed bin Selman, başbakan olarak atanmıştı.

İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan habere göre uzmanlar, sözkonusu atamanın Kaşıkçı'nın öldürülmesindeki rolüyle bağlantılı olarak Veliaht Prense ABD'den gelebilecek "potansiyel zarar" gibi görülen bir davadan korumak için atıldığı yorumunu yapmıştı.

Suudi Arabistan, Kral Selman'ın Suudi yasalarında bir istisna yaptığını ve oğlunu başbakan olarak atadığını ve şimdiye kadar şahsen sahip olduğu ikili kral ve başbakan unvanından resmen vazgeçtiğini duyurmuştu.

KAŞIKÇI CİNAYETİ

Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de evlilik belgesi almak için gittiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmüştü. Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, 2020'de Washington DC Federal Bölge Mahkemesinde Prens Bin Selman ve 28 kişi hakkında dava açmıştı.

Cinayetin üzerinden geçen yaklaşık 1,5 aylık sürenin ardından Riyad yönetimi, Kaşıkçı'nın konsoloslukta öldürülerek parçalara ayrıldığını itiraf etmişti.

Ağustosta ABD mahkemesi, Biden yönetiminden, Kaşıkçı'nın nişanlısı Cengiz'in açtığı bir davada Veliaht Prens Bin Selman'ın ülke yöneticilerinin sahip olduğu dokunulmazlıkla korunması gerekip gerekmediği konusunda görüş bildirmesini istemişti.

ABD'NİN KAŞIKÇI RAPORU

ABD’nin, 2021 yılında kamuoyuna açıkladığı Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili istihbarat raporunda "Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin, İstanbul, Türkiye'de gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın yakalanması veya öldürülmesine yönelik operasyonu onayladığını değerlendiriyoruz" denilmişti.

TÜRKİYE'NİN "U" DÖNÜŞÜ

Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Kovuşturma aşamasında sanıklar hakkında kırmızı bülten çıkarılırken, davanın 31 Mart 2022'de görülen celsesinde cumhuriyet savcısı dosyanın Suudi Arabistan adli makamlarına devri için mütalaa vermişti. Mahkeme de, taleple ilgili Adalet Bakanlığı'na görüş sormuştu. Adalet Bakanlığı'nın olumlu görüş vermesinin ardından mahkeme, davanın Suudi Arabistan'a devredilmesine hükmetmişti.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı davasının Arabistan'a devri sonrasında Ankara ve Riyad arasında ikinci bahar resmen başlamış ve Suudi Arabistan veliaht Prensi bin Selman Türkiye'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü.

Öte yandan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin davanın devrinin ardından Suudi Arabistan, 2020 yılından beri Türkiye ürünlerine uyguladığı ambargoyu kaldırma kararı vermişti. (Halktv)