CiddiGazete- ABD'de Temsilciler Meclisi üyeleri ile Senato'nun üçte birini belirleyecek ara seçimlerle oy sayım işlemi devam ediyor.

Reuters'ın servis ettiği sonuçlara göre TSİ 11.30 itibariyle, hem Senato'da hem Temsilciler Meclisi'nde başa baş bir yarış yaşanıyor.

Anlık sonuçlara göre 100 sandalyeli Senato'da Demokratlar 48, Cumhuriyetçiler ise 47 sandalyeye sahip durumda. Seçim öncesi 50-50 olan dağılım nedeniyle Demokratlar, Senato'yu kontrol ediyordu.

Georgia, Arizona ve Nevada'dan gelecek sonuçlar Senato seçiminin sonucunda belirleyici olacak.

Temsilciler Meclisi'nde ise mevcut projeksiyonlara göre Cumhuriyetçiler'in 198, Demokratlar'ın ise 173 sandalyesi bulunuyor. Çoğunluğu elde etmek için 218 sandalye kazanmak gerekiyor.

KRİTİK ÖNEMDEKİ EYALETİ DEMOKRATLAR KAZANDI

Senato'da çoğunluğu elde etmek için kilit önemde olan Pennsylvania'da seçimleri Demokratların adayı John Fetterman kazandı.

Cumhuriyetçilerin adayı Mehmet Öz ise kaybeden isim oldu. Öz, Senato'ya seçilmesi durumunda Türk vatandaşlığından çıkacağını açıklamıştı. Öz, yüzde 47.6'da kalarak rakibinden 100 bin daha az oy aldı.

Mehmet Öz seçim kampanyası boyunca eski başkan Donald Trump'ın kesin desteğini almış ve Trump merkezli bir kampanya yürütmüştü.

ARA SEÇİMLER NEDEN ÖNEMLİ?

ABD'de halk 2 yılda bir görev süresi 2 yıl olan Temsilciler Meclisi üyelerinin tamamını, görev süresi 6 yıl olan senatörlerin ise 3'te 1'ini seçmek için sandık başına gidiyor.

Başkanlık seçimlerinin olmadığı yıllarda yapılan ara seçimlerde, Senato ve Temsilciler Meclisinde dengelerin değişmesi, Beyaz Saray ve Kongre arasındaki dengeleri de belirliyor.

Bu yılki seçimler özellikle enflasyon nedeniyle anketlerde kan kaybeden Demokrat Başkan Joe Biden'ın siyasi hayatı için de önem taşıyor.

Kongrenin her iki kanadı da Cumhuriyetçilere geçerse Biden'ın yasama konusundaki hedefleri sekteye uğramış olacak. Bu da Biden'ı görevinin son 2 yılında zorlu bir süreç beklediği anlamına geliyor.