CiddiGazete- 2023 seçimlerinin 14 Mayıs'ta olacağının kesinleşmesinin ardından siyasi partiler milletvekili aday adaylığı için başvuru tarihlerini ve ücretlerini açıkladı. İşte siyasi partilerin milletvekilliği aday adaylığı için başvuru tarihleri ve başvuru ücretleri:

CHP

CHP'de aday adaylığı başvurusu 20 Mart'ta sona erecek. Başvuru ücreti ise 30 bin lira olarak belirlendi. Başvuru için kadınlar, gençler ve yüzde 40 veya üzeri engeli bulunanlar 15 bin lira ödeyecek. Başvurular için aday adaylarından ayrıca 3'er bin lira dosya ücreti alınacak. Depremlerden etkilenen Malatya, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Hatay'dan başvuru yapacak aday adaylarından ücret alınmayacak.

İYİ PARTİ

İyi Parti milletvekili aday adaylığı başvuruları 22 Mart'ta tamamlanacak. İyi Parti erkek aday adaylarından 30 bin TL, kadınlardan ve gençlerden 15 bin TL başvuru ücreti alacak. Engelli aday adayları ücret ödemeyecek.

ZAFER PARTİSİ

Zafer Partisi'nde milletvekili aday adaylığı için başvurular 21 Mart'ta sona erecek. Zafer Partisi'nden milletvekili aday adayı olmak isteyenler 5 bin TL kayıt ücreti ödeyecek. 25 yaş altı gençler ile yüzde 40 ve üzeri engelli raporu bulunan aday adaylarından bin TL alınacak. Zafer Partisi, depremden ve sel felaketinden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa illerinden yapılacak başvurularda ise ücret almayacak.

MHP

MHP'de 14 Mart'ta başlayan milletvekili aday adaylığı başvuruları 21 Mart'ta sona erecek. Başvuru ücreti olarak adaylardan 3 bin lira alınacak. Yüzde 40 veya üstü engelli olanlardan ise ücret alınmayacak. Aday adayları, MHP Genel Merkezi seçim işleri kayıt kabul birimine şahsen ve belgelerin aslıyla müracaat edecek. Adayları genel merkez belirleyecek.

AKP

AKP'de başvuru ücretleri yetişkinler için 20 bin TL, kadınlar ve gençler için 10 bin TL, engelliler için de 5 bin TL olarak belirlendi. AKP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, AKP'de milletvekili aday adaylığı başvuru süresinin 22 Mart saat 17.00'ye kadar uzatıldığını açıkladı.

SAADET PARTİSİ

Saadet Partisi'nde milletvekili aday adaylığı başvuruları bugün (17 Mart Cuma) saat 17.00'de sona erecek. Saadet Partisi'nden milletvekili aday adayı olmak isteyenler müracaatlarını il başkanlıklarına veya doğrudan genel merkeze yapabilecekler. Saadet Partisi, milletvekili aday adaylığı katkı payı, erkekler için 15 bin TL, kadın ve gençler için 10 bin TL, engelliler için beş bin TL olarak belirlendi. Deprem bölgesindeki iller için (Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye, Adana, Elazığ) aday adaylığı katkı payı alınmayacak.

DEVA PARTİSİ

Deva Partisi'nde 20 Mart Pazartesi günü saat 17.00'ye kadar sürecek olan başvurularda erkek aday adayları beş bin TL, kadın ve genç (30 yaş altı) aday adayları ise 2 bin 500 TL ödeyecek. Engelli aday adayları ve deprem bölgesinden başvuru yapacak aday adayları için başvuru ücreti 1000 TL olarak belirlendi.

YENİDEN REFAH PARTİSİ

Yeniden Refah Partisi (YRP), milletvekili adaylığı için başvuru ücretini erkekler için 7 bin 500 TL, kadınlar için beş bin TL olarak belirledi. Deprem bölgesinde olanlar ya da depremden etkilenenlerden ücret alınmayacak. Milletvekili aday adaylığı için başvurular 21 Mart Salı günü mesai bitimine kadar devam edecek.

TİP

TİP milletvekili aday adaylarından ücret istemezken, deprem bölgelerinde yaşayan vatandaşlar için en az bir gıda ve bir hijyen kolisi iletilmesini şart koydu.

HDP BEKLEMEDE

HDP'de aday adaylığı süreciyle ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

MEMLEKET PARTİSİ

Milletvekilliği aday adaylığı için 10 bin lira ve iki bin lira da dosya masrafı belirlendi.

GELECEK PARTİSİ

Milletvekili adaylığı için 10 bin lira, kadın ve gençler için beş bin lira, yüzde 40 engelli ve üzeri engelliler için ise iki bin lira olarak belirlendi.

DEMOKRAT PARTİ

Demokrat Parti'de aday adaylığı ücreti ve başvurularla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. 

İŞTE YARGITAY'IN SEÇİM VİZESİ VERDİĞİ PARTİLER

1- Adalet Birlik Partisi

2- Adalet Partisi

3- Adalet ve Kalkınma Partisi

4- Anavatan Partisi

5- Bağımsız Türkiye Partisi

6- Büyük Birlik Partisi

7- Büyük Türkiye Partisi

8- Cumhuriyet Halk Partisi

9- Demokrasi ve Atılım Partisi

10- Demokratik Sol Parti

11- Demokrat Parti

12- Emek Partisi

13- Gelecek Partisi

14- Genç Parti

15- Güç Birliği Partisi

16- Hak ve Özgürlükler Partisi

17- Halkın Kurtuluş Partisi

18- Halkların Demokratik Partisi

19- Hür Dava Partisi

20- İyi Parti

21- Memleket Partisi

22- Millet Partisi

23- Milliyetçi Hareket Partisi

24- Milli Yol Partisi

25- Saadet Partisi

26- Sol Parti

27- Türkiye Değişim Partisi

28- Türkiye İşçi Partisi

29- Türkiye Komünist Hareketi

30- Türkiye Komünist Partisi

31- Vatan Partisi

32- Yeniden Refah Partisi

33- Yenilik Partisi

34- Yeni Türkiye Partisi

35- Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi

36- Zafer Partisi