CiddiGazete- Site ve apartman aidatlarına yapılacak zamda asgari ücret belirleyici olacak.

Aidat zamları nasıl belirlenir?

Aidat zamları, genel kurul toplantısında kararlaştırılır. Genel kurula katılan kat maliklerinin oy çoğunluğu ile zam kararı alınır. Genel kurula katılmayan kat malikleri de zamlara itiraz edebilir.

Aidat zamlarında üst sınır var mı?

Aidat zamlarında kira artışlarındaki gibi yasal bir sınırlama yok. Her sitenin giderleri ve ihtiyaçları farklı olduğu için, her sitede aidat zamları farklı oranlarda olabilir.

Aidat zamlarına itiraz nasıl yapılır?

Genel kurulda alınan aidat zam kararına itiraz etmek için, karar tarihinden itibaren bir ay içinde sulh hukuk mahkemesine dava açılabilir.

Kiracılar hangi giderleri öder?

Kiracılar, işletme giderlerini öder. İşletme giderleri, sitenin günlük işleyişi için gerekli olan giderlerdir. Örneğin, güvenlik, temizlik, bakım, onarım, su, elektrik, doğalgaz gibi giderler işletme giderleri kapsamındadır.

Yatırım giderlerini kim öder?

Yatırım giderleri, sitenin uzun vadeli ihtiyaçları için yapılan giderlerdir. Örneğin, asansör yenileme, yalıtım, otopark yapımı gibi giderler yatırım giderleri kapsamındadır. Yatırım giderlerini, genel olarak ev sahipleri öder.

Bazı sitelerde fahiş aidat zamları yaşanıyor. Bu zamların usulsüzlükten kaynaklandığı da iddia ediliyor. Örneğin, hizmet alımlarında maliyetten fazla ödeme yapılması, yatırım giderlerinin işletme giderleri olarak gösterilmesi gibi usulsüzlüklere rastlanıyor.

Aidat zamlarında usulsüzlük nasıl tespit edilir?

KDV'de artış yürürlükte KDV'de artış yürürlükte

Aidat zamlarında usulsüzlük tespit etmek için, sitenin bütçesini incelemek gerekiyor. Bütçede, yapılan harcamaların gerekçeleri ve maliyetleri detaylı olarak açıklanmalıdır. Bütçede tutarsızlıklar veya şüpheli durumlar varsa usulsüzlük şüphesi doğabilir.

Aidat zamlarında neler yapılmalı?

Aidat zamlarında, aşağıdaki noktalara dikkat etmek gerekiyor:

Genel kurul toplantılarına katılmak ve aidat zamlarını tartışmak

Aidat zamlarına itiraz etmek için gerekli başvuruları yapmak

Sitenin bütçesini incelemek ve usulsüzlükleri tespit etmek

Kamunun denetim mekanizmalarını kullanarak, usulsüzlüklerin önlenmesi için çalışmak

Yeni düzenleme ile neler değişecek?

Kamu, apartman ve site yönetimlerinde yaşanan usulsüzlükleri önlemek için yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Bu düzenleme ile yönetim şirketlerine ve yöneticilere lisans şartı getirilecek. Ayrıca, kamunun site bütçelerini denetleyeceği bir uygulama devreye alınacak.