CiddiGazete- Temmuz ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV tutarlarında artışa gidildi. Bu artışın ardından motorinin litre fiyatına 5, benzinin litre fiyatına 6 lira zam geldi.

Benzinin litresi bir gecede 28 liradan 34 liraya, motorinin litresi ise 26.32 liradan 32.32 liraya çıktı.

Beyaz eşya satışı patladı Beyaz eşya satışı patladı

YETKİ ERDOĞAN'DA

Benzer bir zam daha kapıyı çıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a akaryakıtta ÖTV'yi 5 katına kadar artırma yetkisi verildi. Söz konusu yetkinin kalan kısmının da Ocak ayı itibarıyla kullanılacağı iddia edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı akaryakıt ürünlerinden alınan maktu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarının artırılması için hazırlık yaptı.

ERDOĞAN YETKİSİNİ KULLANMAZSA 2.5 LİRA ZAM

Ancak Erdoğan yetkisini kullanmasa bile akaryakıta okkalı ÖTV zammı gelecek. Zammın en az 2.5 TL olacağı hesaplandı. Erdoğan'ın yetkisini kullanması durumunda ise zam 9 TL'yi bulacak.

Alkol ve sigarada olduğu gibi artık benzin ve motorinin ÖTV'sine de 6 ayda bir üretici enflasyonu oranında zam geliyor. Ocak ve Temmuz aylarında benzin ve motorinden alınan vergi otomatik olarak artırılıyor.

BENZİNİN LİTRESİNE 9 LİRA ZAM

Yıl sonuna kadar ÖTV tutarı benzinde 7,526 TL, motorinde 7,055 TL ve otogazda (LPG) 5,778 TL artırılacak. Katma Değer Vergisi (KDV/Yüzde 20) dâhil edildiğinde pompa satış fiyatı da artacak. Benzinin litre fiyatına 9,03 TL, motorine 8,47 TL ve otogaza 6,93 TL vergi zammı gelecek.

Akaryakıtta ana ürüne hiç zam yapılmamış olsa bile ÖTV'den kaynaklı zamla benzinin litresi yaklaşık 44 TL, motorin litre fiyatı da yaklaşık olarak 46 TL olacak.