CiddiGazede- AKP Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, Haber Global canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasa teklifi, EYT kapsamında stajyer ve çırakların durumu, başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan kanun teklifi konularında görüşlerini dile getiren Akbaşoğlu özetle şunları söyledi:

EYT DÜZENLEMESİ

“Şubat ayı içerisinde EYT yasalaşacak. Mart ayında EYT'li arkadaşlarımız maaşlarını alacak. Bakanlığın teknik çalışması yasaya dönüştürülüyor. EYT ile yasa teklifi ocak ayı bitmeden Meclis'e gelecek.”

STAJYER VE ÇIRAKLAR

“Bu stajyer kardeşlerimizin ayrı bir talebi. Her bir başlığı ayrı ayrı ele alacağız.”

BAŞÖRTÜSÜ TEKLİFİ

“Dün Meclis'te bir tiyatro gerçekleşti. Önce İyi Parti, sonra CHP. İki partinin de gerçek yüzü ortaya çıkmış olacak. Bir önerge üretecek ne var? Bahane üretmeye gerek yok. Teklif şunu söylüyor: Başı açık olan da kapalı olan da temel hak ve özgürlüklerden en ufak bir ayrımcılığa maruz kalmadan yararlanacak. Gelip destek versinler, bu mesele hallolsun. Teklifi getiren sizsiniz. Neden karşı çıkıyorsunuz? Siz siyasi istismarcısınız. Biz 337 vekil olarak imzamızı atmışız. 360'ın altında kalması durumunda bunu milletimizin mahşeri vicdanına bırakıyoruz.”

AİLENİN KORUNMASI

“Evliliğin bir kadın ve bir erkekten oluşacağını vurguladığımız için bunun üzerine oynadılar. Muhalefet bir kurgu oluşturmuş, bunu da oynamış oldular.”

8 EYLÜL 1999 SINIRI

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de Bengü Türk TV canlı yayınında yaptığı açıklamada, EYT’lilerin ilk maaşlarını mart ayında almalarına olanak sağlayacak bir düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisinden çıkacağını düşündüğünü söyledi.

Bakan Bilgin, “EYT ile ilgili 9 Eylül 1999 tarihinin geriye doğru esnetilmesi mümkün olur mu” sorusunu, “Olmaz, çünkü EYT dediğimiz şey, 8 Eylül’de geçerli olan yasanın değiştirilerek yaş şartı konulması. Dolayısıyla bu tarihte çalışan olması lazım ki o yaşa takılsın” diye cevapladı.

STAJYER VE ÇIRAKLAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, EYT düzenlemesinde yer almak isteyen stajyer ve çırakların durumuna ilişkin soru üzerine ise şöyle konuştu:

“Staj yapanlar, iş yerinde çalışma ilişkisi kurmuyorlar, iş akdi gerçekleştirmiyor. Dolayısıyla işveren onlar için prim ödemiyor. Yani onlar için geçerli bir durum değil. Onlar bir eğitim için gidiyorlar oraya. O eğitim sürecinde başlarına bir şey gelmesin diye devlet onlara sağlık sigortası yaptırıyor, koruyucu sigorta düzenlemesi yapıyor. Onunla iş akdini birbirine karıştırmamak lazım. Orada öyle bir karışıklık var. Borçlanma vesaire bunlar söz konusu değil. İşvereniniz kim olacak, kimin adına borçlarınızı yatıracaksınız? Yani iş akdinin gerektirdiği şartların ve standartların hiçbirisi onlarda söz konusu değil.”