CiddiGazete- AKP, 81 ilde ayrı liste ile milletvekili seçimine gireceğini açıklayan ittifak ortakları MHP, YRP ve BBP'i ortak listeye ikna etmeye hazırlanıyor.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre, AKP kulislerinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 4 ve altında milletvekili olan bazı illerde ittifak ortaklarını ortak listeye ikna etmek için bizzat devreye gireceği konuşuluyor.

AKP LİSTESİ 1200'E İNDİ

Siyasi partilerin genel merkezlerinin, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına teslimi için son gün 9 Nisan. Son teslim tarihine sayılı günler kala liste çalışmaları son sürat devam ediyor.

Bu kapsamda Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta başından itibaren iftar sonrası mesaisini milletvekili aday listelerine ayırdı.

6 bin 25 başvurunun yapıldığı AKP’de parti içinde adayları belirlemek için oluşturulan üst komisyon yaptığı değerlendirmelerde bu sayıyı 1200 dolayına indirdi.

İTTİFAK GENİŞLEYİNCE...

AKP ile birlikte Cumhur İttifakı içinde yer alan MHP, BBP ve YRP daha önce 81 ilde kendi listeleriyle seçime gireceğini açıklamıştı.

AKP, YRP ve adı Hizbullah terör örgütüyle anılan Hüdapar ile ittifak masasına oturmadan önce MHP ile ortak liste seçeneği gündemdeydi. Ancak YRP’nin yanı sıra BBP'in de kendi listeleriyle seçime gireceğini açıklaması üzerine MHP de kendi listeleriyle 81 ilde seçime girme kararını kamuoyuna duyurdu.

MHP'DEN ERKEN AÇIKLAMA

Devlet Bahçeli, aday listelerini diğer partilerin aksine 7 Nisan Cuma günü kamuoyuna açıklayıp cumartesi günü YSK'ya sunma kararı aldıklarını duyurdu.

AKP yönetimi ise az milletvekili çıkaran illerde, Millet İttifakı’nın ortak liste ile seçime gitmesi halinde, birçok yerde seçimin kaybedileceği tahmininde bulunuyor.

Bu tahmin doğrultusunda Erdoğan'ın ortakları Devlet Bahçeli, Mustafa Destici, Fatih Erbakan ve Zekeriya Yapıcıoğlu ile belirli illerde ortak liste ile seçime girme konusunu görüşmesi bekleniyor. AKP kulislerinde, Erdoğan’ın yarın Bahçeli ile görüşebileceği beklentisi dile getiriliyor.

19 SEÇİM ÇEVRESİNDE ORTAK LİSTE

AKP’de 19 seçim çevresinde "ortak liste" çıkarılması ve bunun en az 10'unun MHP ile ortak liste olması hesabı yapılıyor. BBP ve YRP ile yapılacak görüşmeler sonrasında da bu partilerin seçime girme hakkını sağlamak için 41 ilde seçime girmesi, seçilebilir yerlerden adayların, Hüdapar ile olduğu gibi AKP listelerinden aday gösterilebileceği belirtiliyor.

BAKANLARIN VEKİL ADAYLIĞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay dahil, bakanların tamamına yakınını milletvekili adayı göstermeyi planladığını açıklamıştı.

Edinilen bilgiye göre Erdoğan, bakanların aday gösterileceği seçim çevreleri için 3 kriteri dikkate alacak. Parti kulislerinde bu kriterler, "memleket", "afet bölgesinin talepleri" ve "etki alanı" olarak ifade ediliyor.

Bu çerçevede, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık'ın memleketi Osmaniye, yine Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın memleketi Kayseri'den aday gösterilmesi bekleniyor. Yozgatlı olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın, çok sayıda hemşehrisinin yaşadığı Ankara ikinci bölgeden aday gösterileceği belirtiliyor.

Aslen Gaziantepli olan eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün, oy alma potansiyeli dikkate alınarak Diyarbakır, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın ise Şanlıurfa'dan aday gösterilebileceği konuşuluyor.

'KOCA VE ERSOY AFFINI İSTEDİ' İDDİASI

AKP kulislerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un ise "affını" istediği kulislere yansımıştı. Parti kaynakları iki bakanın adaylık başvurusunda da bulunmadığını söylüyor.

3 DÖNEM KURALINDA İSTİSNA VAR MI?

AKP tüzüğü gereği iki dönem üst üste milletvekilliği dahil, partide görev yapanların üçüncü dönem yeniden aynı göreve aday olamayacağı kuralı getirilmişti. Ancak, daha önce bu kural Merkez Yürütme Kurulu’na yetki verilerek esnetilmişti.

14 Mayıs seçimleri için ise bazı parti yöneticileri, üç dönem kuralının ya istisnasız olarak uygulanması ya da esnetilmesi halinde, yararlılık, deneyim ilkeleri gözetilerek aday gösterilmesi görüşünü savunuyordu.

Partide, 7 Haziran-1 Kasım 2015 tarihleri arasına denk gelen 25. Dönemin hesaba katılmaması koşuluyla, parti yönetimi üç dönem kuralının uygulanması kararı aldı. Bu kararın istisnasız uygulanması halinde aralarında Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Genel Başkan Yardımcıları Ali İhsan Yavuz, Hamza Dağ, Nurettin Canikli, Grup Başkanı İsmet Yılmaz, grup başkanvekilleri Bülent Turan, Yılmaz Tunç'un da aralarında bulunduğu çok sayıda ismin aday gösterilmesi mümkün olmayacak.

'AFAD'A YARDIMDA BULUNMUŞ OLDUK'

AKP kulislerinde Erdoğan’ın, bu kez üç dönem kuralını istisnasız uygulayacağı konuşuluyor. Erdoğan'ın bütün milletvekillerine "Adaylık başvurusu yapın" talimatı verdiğini anımsatan üç dönemlik bazı AKP milletvekilleri, "AFAD'a yardımda bulunmuş olduk" diyerek durumlarını özetliyorlar.

Üç dönem kuralına takılan bazı milletvekilleri umudunu seçimin kazanılması halinde kabinede yer almaya bağlarken, bazıları da genel merkezde kendilerine görev verilebileceğini söylüyor.