AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, CNN Türk canlı yayınında gündemdeki konuları değerlendirdi. S-400 sorununa bağlı olarak Türk-Amerikan ilişkileri, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, 31 Mart yerel seçimi, 23 Haziran’da tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi, Ali Babacan’ın AKP’den istifasını değerlendiren Numan Kurtulmuş özetle şunları söyledi:

S-400 MESELESİ

“Büyük kriz olacağı söylenen S-400 meselesini de çözdük. ‘Türk-ABD ilişkileri kopar’ denildi ama en sonundan kapalı ağızla ABD Başkanı'nın tabiri caizse örtülü olarak geri adım attığı, özür dilediği ve faturayı da biraz Obama dönemine çıkartarak ‘Türkiye'ye karşı adil davranılmadı, biz onlara Patriot vermedik’ manasına gelen sözleriyle belirli bir noktaya geldi.”

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi elbette eksikler, noksanlar olabilir. Bunların giderilmesi için de çalışmalar yürütülüyor. Eski sistemden kalma alışkanların giderilmesiyle ilgili de bazı rötuşlar da yapılacak.

Yeni sistemin çok iyi çalıştığı matematiksel olarak ortadır. Bu sistemin çalışmadığını söylemek, politikaya, akla terstir. 2017 referandumu yokmuş gibi hiçbir siyasetçi konuşamaz. Bu sistem değişikliği çalışmayan, eskimiş, köhnemiş sistemi kenara koymuştur. Hiçbir gerekçe olmadan eski sisteme dönüş yapılacağını söylemek doğru değildir. Eski sistem fantezi olsun diye rafa konulmadı. Eskiye rağbet olsaydı bit pazarına nur yağardı.”

31 MART YEREL SEÇİMİ

“31 Mart seçimlerinin bir sonucu vardır. AK Parti yüzde 45 oy aldı. Dolayısıyla AK Parti geçtiğimiz seçimin açık ara birincisidir. AK Parti birçok yerde belediye kazandı. İstanbul, Ankara, Antalya gibi yerlerde kaybetse de seçimin açık ara birinci çıkan partisidir. Halkın vermiş olduğu mesajın farkındayız. Biz nerelerde yanlış yaptık, neleri değiştirmemiz lazım, siyaseten yanlışlarımızı görerek nasıl düzelteceğimizin çalışmaları içerisindeyiz.”

TEKRARLANAN İSTANBUL SEÇİMİ

“İstanbul seçimiyle ilgili çok açık mesajlar var bunu görüyoruz. Kaybedilen belediye değildir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlık koltuğudur. Belediye meclisindeki çoğunluk bizde hâlâ.

AK Parti kapsayıcı ve kuşatıcı bir partidir. Türkiye'nin her yerindeyiz. Şırnak'ta da kazanıyoruz, Konya'da da. Türk'ün, Kürt'ün, Alevi'nin, Sünni'nin de içinde yer alabildiği bir partiyiz. AK Parti ekonomide vesayette çok büyük reformlar yaptı. Yeni askerlik sistemi ile devrim niteliğinde bir çalışma ortaya koyduk.”

ALİ BABACAN’IN İSTİFASI

“Sayın Babacan'ın bu kendi tercihidir. Kendi tercihine de saygı duyarız. AK Parti'nin temelinde onlarca yıl süren bir siyasi emek ve çaba vardır. Siyaset emek işidir. Siyaset bir mücadele işidir. AK Parti'nin bugünkü başarılarının altında isimlerini daha bilmediğimiz insanların duaları ve çabaları vardır. AK Parti içerisinden herhangi bir ayrılık AK Parti'ye hiçbir zarar vermeyecektir.”