CiddiGazete- İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin toplu taşıma ücretlerine zam isteği AKP'liler tarafından reddedilirken, Samsun Büyükşehir Belediyesi, suyun ardından toplu taşımaya da büyük zam yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyonla mücadele açıklamasından sonra AKP'li Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından yapılan açıklamaya göre, kent içi toplu taşıma ücretleri yüzde 30 zamlandı.

"AKARYAKITTA YÜZDE 70 ORANINDA ARTIŞ VAR"

Zam kararını savunan Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, "UKOME gündeminde birçok madde ile birlikte artan akaryakıt fiyatları ile birlikte yolcu taşıma tarifelerinin güncellenmesi konusu vardı. 20 Ocak'ta toplu taşımaya yüzde 25'lik bir artış getirmiştik. Esnaf, o düzenlemenin ardından akaryakıtta yüzde 70 oranında artış olduğunu ve diğer maliyetlerde de artış olduğunu belirterek zam istedi. Gelen taleplerde yüzde 60 civarında bir artış öngörülüyordu. Bizim hem yakıttaki artış hem personel çalışan şoförlerdeki ücretlerindeki artışlar hem de tamir bakım-onarım masraflarındaki artışlar dikkate alındı. Yüzde 25 civarında bir artışı daire başkanlığımız getirdi. Yapılan nihai değerlendirmede, esnaf ile yapılan değerlendirmede yüzde 30 civarında bir artışın şu an için uygun olduğu sonucuna varıldı. Bugünkü UKOME'de yüzde 30 artış yapıldı" dedi.

"YÜZDE 30 ZAM"

Genel Sekreter Bayram, "Samsun 2 tane üniversitesi bulunan bir öğrenci şehri. Biz kent içi ulaşımda Büyükşehir Belediyesine ait olan taşımacılık kısmında tramvaylarda öğrenci tarifesi 2,5 TL'den 3 TL'ye çıkartıldı. Yüzde 30 zam ile öğrenci fiyatı 3,25 TL oluyordu ama biz fiyatı 3 TL'de tuttuk. Tramvay tam bilet 3,45 TL'ydi, 4,5 TL oldu. Kent içi ekspres hatlarında 4,5 TL olan tarife 6 TL oldu. Minibüs-dolmuşlarda 5 TL olan taşıma ücretleri 6,5 TL'ye yükseldi. Öğrenci ücreti ise 4 TL'den 5,25 TL'ye çıktı. Ortalama yüzde 30 zam yapılmış oldu" diye konuştu.

İBB'NİN ZAM TEKLİFİ REDDEDİLDİ

Öte yandan İstanbul'da Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nde (UKOME) bugün gerçekleştirilen toplantıda toplu taşımaya ek zam ve indirimli öğrenci kartına yaş sınırı getirilmesi teklifi oy çokluğuyla reddedildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi dahil tüm sektör temsilcileri zammın bir zorunluluk olduğunu dile getirirken bakanlık adına toplantıya katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel, "Bu zam konusunun gündeme gelmesinin temel sebebi akaryakıt fiyatlarındaki olağanüstü artış. Şu anda süregelen savaşın bize olan etkileri. Akaryakıta zam gelmemiş olsa şu an burada zam konuşuyor olmazdık. Aralık ayında yapılan UKOME toplantısında da bu sektörlerin her birinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiği konusundaki görüşümüzü ilettik. Diğer esnafın mağdur olmaması için yüzde 30 gibi bir oran var, akaryakıt desteği verebiliriz" ifadelerini kullandı.