CiddiGazete- AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, başörtüsüne dair yasal düzenlemeyi değerlendirdi.

AKP'li Zengin açıklamasında, "Başörtüsü yasakları sistematik olarak Türkiye de kadınlara yönelik bir soykırımdı. Başörtüsüne bir 'bez parçası' diyenler bu meseleyi hiç anlamamışlardır. Tüm bu söylemlerle, meseleye yaklaşım bu meselenin hiç anlaşılmadığını gösteriyor" dedi. Özlem Zengin'in açıklamasından satır başları şöyle:

- Başörtüsü meselesine, bir bez parçası diyenler bu konuyu hiç anlamamışlardır. Bunun nasıl bir travma olduğunu anlayamaz. 90'lara geldiğimizde bizler başka boyuta geçtik.

- Nihayetinde diyebilirim ki, dini hassasiyeti olan insanlar için biz başörtülü kadınlar birer işarettik. Bu anayasa teklifi Meclis'ten geçse de biz bunları anlatmaya devam edeceğiz. "Helalleşelim olsun bitsin edasını" çok alaycı buluyorum. Bu konunun hiç anlaşılmadığını düşünüyorum.

- Bu konuyla ilgili en çok arzu ettiğimiz şey anlaşılmak. Biz özellikle siyasetin gücüyle bu problemi aslında çözmüştük. Türkiye'de kanun olarak başörtüsünü yasaklayan bir kanun zaten yoktu. Temel bazı temel haklardan istifade etmek istediğimizde ortaya çıkıyordu.

- Bir mesleği ifa etmekte engellerle karşılaşıyorduk. Biz avukatlara "meslek onuruna yakışmayan bir tavır" olarak söyleniyordu başörtülü olmak.

- Rahmetli Özal, bu problemi çözmek için uğraştı. Önce yönetmelik değişikliği yaptı. YÖK Kanunu'nda değişiklik yaptı. Bunlar Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü. "Yorumlu ret" şeklinde bir karar uyduruldu.

- Bu şeyler, bu ızdıraplar o kadar büyüdü ki, bununla beraber AK Parti'nin kurulmasında yaşanan bu ızdırabın büyük bir imzası vardır. AK Parti'nin siyasi tezlerini anlatacak olursak, en büyük tez budur. Bizim hamurumuzda var. Mücadelemiz sonradan değil. Vesayetin etkisi uzun zamandır devam etti.

DİKKAT ÇEKEN BAHÇELİ AYRINTISI

AKP'nin hazırladığı teklifin Meclis Başkanlığı'na sunulan metninde, Devlet Bahçeli, Erkan Akçay ve Muhammet Levent Bülbül'ün isimleri AKP milletvekillerinin arasında yer aldı. Teklifte diğer 45 MHP'li milletvekili için önerinin en altında ayrı bir bölüm açıldı. Teklife, İyi Parti'den Meclis'e girip daha sonra istifa eden İstanbul Bağımsız Milletvekili Fatih Mehmet Şeker de imza attı.

Ekran Resmi 2022-12-09 16.51.39

NE OLMUŞTU?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sosyal medya hesabından yayınladığı videoda başörtüsüne yönelik çağrı yapmasıyla tartışmalar başlamıştı. Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü adımına el yükselterek Anayasa çağrısıyla karşılık veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Anayasa teklifini Meclis'e getirdi.

Ardından iktidar heyeti, aralarında HDP'in de olduğu muhalefet partilerini ziyaret etmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a konu hakkında bilgi vermişti.