Malum; 24 Haziran’da cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri yapılacak. Türkiye’nin gündeminde ittifaklar, milletvekilliği müracaatları ve cumhurbaşkanlığı adaylarının kimler olacağı var.

Cumhurbaşkanı adaylarının isimleri büyük ölçüde belli olmasına rağmen, milletvekilliği için yarış devam ediyor.

Değişen sisteme göre, 24 Haziran’dan sonra cumhurbaşkanı olarak ülkeyi yönetecek kişi, hükümeti Meclis dışından atayacağı isimlerden oluşturacak.

Bir başka deyişle TBMM’ye milletvekili olarak giren, hükümette yer alamayacak; almak isterse milletvekilliğinden istifa etmek zorunda kalacak.

Hal böyleyken, şu anda İYİ Parti genel merkezinde Meral Akşener’in dışında hemen herkes milletvekili olabilmek için kolları sıvamış durumda.

Daha altı ay önce, il-ilçe başkanı olmak, GİK’te, başkanlık divanında yer almak için verilen mücadele, şimdi yerini milletvekilliği listelerine girme yarışına bıraktı.

Bu noktada akla iki soru geliyor:

1- Özellikle başkanlık divanında yer alan isimler, Meral Akşener’in cumhurbaşkanı seçileceğine inanmıyor mu?

2- Meral Akşener cumhurbaşkanı seçilirse, devleti farklı bir (A) takımıyla mı yönetecek?

İkinci sorunun cevabını ancak Meral Akşener cumhurbaşkanı seçilirse öğrenebiliriz.

Birinci soruyu biraz açalım:

Aytun Çıray, Hayrettin Nuhoğlu, Koray Aydın, İsmail Koncuk, Kazım Ataoğlu, Aydın Adnan Sezgin, Şenol Bal, Musavat Dervişoğlu, Ayfer Yılmaz, Ümit Özdağ, Lütfü Türkkan, Berna Sukas, Saltuk Buğra Kavuncu, Ahmet Ersagun Yücel, Fatih Mehmet Şeker...

Başkanlık divanında yer alan 15 genel başkan yardımcısı... Milletvekili seçildiklerinde istifa mı edip hükümet sisteminde yer alacaklar, yoksa Meral Akşener’in cumhurbaşkanı olacağına inanmadıkları için mi milletvekilliğine adaylıklarını koyacaklar?

Başkanlık divanında yer alan 15 üyeden sadece iki ismi tanımıyorum. AK Parti’den gelen Kazım Ataoğlu ve sorduğum hiç kimsenin de tanımadığı Fatih Mehmet Şeker.

Diğer 13 başkanlık divanı üyesinin küçük bir kısmını medyadan, çoğunluğunu ise şahsen çok iyi tanıyorum.

Tanıdıklarımın hepsi, bu ülkede daha önce bakanlık yapmış, kaliteli, hükümet sisteminin içinde rahatlıkla görev yapabilecek isimler.

Hal böyle olmasına rağmen, başkanlık divanı üyeleri neden milletvekili olup, kendilerini hükümet sisteminin dışında tutmak istiyorlar? Ortada bir güven sorunu olduğu kesin!

İYİ Parti tabanı onlara güvenirken, onlar ya kendilerine güvenmiyorlar, ya da Meral Akşener’in cumhurbaşkanı seçileceğine inanmıyorlar!

Milletvekili listeleri açıklandığında kimin Meral Akşener’e güvendiğini, kimin milletvekilliği ile mutmain olmak istediğini göreceğiz.