CiddiGazete- Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, altılı masanın gündemine "çoklu aday" seçeneğinin girebileceğini yazdı.

"Kazanacak aday" vurgusu yapan İyi Parti'nin önde gelen bir ismine, "Oy oranı ne olmalı ki kazanacak aday olduğuna karar verilebilsin" diye soran Sarıkaya, aldığı cevabı köşe yazısına taşıdı. Sarıkaya'nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

Bu soruya partinin önde gelen isimlerinden biriyle dün TBMM’de sohbet ederken verdiği yanıt aynen şöyle oldu:

"Partinin veya Genel Başkan'ın aldığı bir kararı değil, ama burada oy oranından daha önemli olan tabanların tutumu. Var sayalım ki Erdoğan’ın önünde gözüktü bu bizim taban için yeterli olmaz, en azından sandığa gitmez. O nedenle bu iş sonunda çoklu adayla biter gibi görünüyor..."

Gerekçesi de aynı oranda kendi içinde tutarlıydı.

Öncelikle İYİ Parti ve Altılı Masa’daki bazı muhafazakar partilerin tabanlarının CHP liderinin adaylığına sıcak bakmadığını anımsattı.

Tabanlarının sandığa gitmemesinin Erdoğan açısından avantaj sağlayacağını anımsatıp devam etti:

"Erdoğan’ın seçmeni sandığa giderken, benim seçmen gitmezse o zaman seçimini rahatlatır. Bizim seçmeni de sandığa götürmenin yolu çoklu adaydan geçer. O zaman ikinci tura kalır. İkinci turda bizim seçmen Kemal Kılıçdaroğlu’na itiraz edemez, oyunu gidip verir..."

GEÇİŞ SÜRECİ BELİRLENMELİ

Aslında çoklu aday söylemini ilk kez, hafta başında televizyonların Ankara temsilcileri ile yaptığı sohbet sırasında CHP lideri Kılıçdaroğlu dile getirdi.

‘Çoklu aday da tartışılabilir, niye tartışılmasın’ dedi, ancak Masa'da hiç gündeme gelmediğini de sözlerine ekledi.

Dolayısıyla sadece İYİ Parti'nin değil, CHP ve diğerlerinin de gündeminde; şartları ise ‘Her partinin, seçimin ikinci tura kalacağından emin olması...’

Bu aşamada dikkat çektiği bir başka nokta daha var ki CHP’de de bir süredir tartışılan konuların başında geliyor.

Sözünü ettiği, Kılıçdaroğlu’nun adaylık konusunu masada çözmeden geçiş sürecine ilişkin yol haritası konusunda Altılı Masa’nın karar almasını sağlamak.

Yani tek adayla mı, yoksa çoklu adayla mı sandığa gidip gitmeyeceklerine Altılı Masa’da karar vermek; yol haritasını gelecek ay içinde kesinliğe kavuşturmak.

İddiaları o ki bu sağlamaz, masaya adaylığını götüren Kılıçdaroğlu partilerden birinin itirazı ile karşılaşırsa, sahaya ittifakı tarafından reddedilmiş aday olarak çıkması sıkıntı yaratır.