CiddiGazete- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü serbestisine "yasal güvence" çağrısının ardından CHP bu konuda bir yasa değişikliği önerisini Meclis Başkanlığı'na sunmuştu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise TRT Haber'de gündeme için açıklamalarda bulundu ve anayasanın 24. maddesinin değişeceğini ifade etti.

Bozdağ, "CHP'nin TBMM'ye verdiği teklif şu anda olmayan sorunu sorun haline getirmek bir sorun teşkil ediyor, olmayan sorunu yasal dayanıklı soruna dönüştürür. Kamu işçilerinde ve diğer alanlarda kapsam dışı kalıyor. CHP'nin teklifi sadece bir meslek icra eden kadınları kapsıyor" dedi.

"Kılıçdaroğlu bu sözleri söyleyip teklifi verince Cumhurbaşkanımız 'Başörtüsü sorunu eğitimde, siyasette herhangi bir yerde sorun teşkil etmiyor. Anayasa değişikliği yapalım, kolaylıkla değiştirilemez' deyince biz bir çalışma yaptık. Nihayetinde karara varıldı. Tek maddede 24. maddede değişiklik yapılmasına karar verildi" değerlendirmesini yapan Bozdağ, düzenlemenin ona göre yapılacağını duyurdu. Bozdağ şöyle devam etti:

"Bu madde sadece başını örten kadınlarımıza değil başı açık kadınlarımızın da anayasada temel hak ve özgürlükler anlamında da şarta bağlanamayacağı ifade ediliyor. Düzenleme büyük bir kabul görecektir. CHP'nin de destek vermemek için fazlaca bir bahane bulacağını düşünmüyorum. İki maddelik bir düzenleme yapılacak. İkincisi de 41. madde. Aile Türk toplumunun temelidir. Türk toplumunun, devletinin güçlü olmasını istiyorsak ailenin güçlü olması gerekir. Sadece Türkiye'de değil birçok ülkede aileyi korumak için anayasada değişiklik yapıldı."

NE OLMUŞTU?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 3 Ekim akşamı Twitter hesabından yayınladığı bir video ile kamu kurumlarında başörtüsünü ‘yasal güvence’ altına almak için Meclis’e kanun teklifi vereceklerini duyurdu. Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerinin ardından, CHP grubu tüm vekillerin imzasıyla söz konusu teklifi dün Meclis Başkanlığı'na sundu.

Resmi adı "Kadınların Yürüttükleri Mesleğin İcrası Kapsamındaki Kılık ve Kıyafeti Giymek Dışında Herhangi Bir Zorlamaya Tabi Tutulamaması Hakkında Kanun Teklifi" olan teklifte, "Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşlarına bağlı olarak bir mesleği icra eden kadınlar, yürüttükleri mesleğin icrası kapsamında giyilmesi gerekli cübbe, önlük, üniforma vb. dışında kıyafet giymek ya da giymemek gibi temel hak ve özgürlükleri ihlal edecek biçimde herhangi bir zorlamaya tabi tutulamaz" ifadeleri yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise grup toplantısında adeta el yükseltti. "Bugün Türkiye'nin gündeminde başörtüsü diye bir mesele artık kalmamıştır" diyen Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu'na çağrı yaparak "Gelin çözümü yasa değil, anayasa düzeyinde sağlayalım" şeklinde konuştu.

ANAYASA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİNİN İÇERİĞİ

Anayasanın 24. maddesi "din ve vicdan hürriyetini" düzenliyor. Bu maddeye kimsenin eğitim ve çalışma yaşamında, kılık kıyafetinden dolayı "ayrımcılığa tabi tutulamayacağı" ifadesinin eklenebileceği belirtiliyor.

41. madde ise "ailenin korunması ve çocuk hakları" ile ilgili. Bu maddedeki eşler ibaresi yerine "kadın ve erkek" ifadesinin kullanılması planlanıyor.

Anayasa Madde 24:

Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. 14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dinî âyin ve törenler serbesttir. Kimse, ibadete, dinî âyin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.

Din ve ahlâk eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlâk öğretimi ilk ve orta-öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanunî temsilcisinin talebine bağlıdır.