CiddiGazete- Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Ankara için 5. dalga uyarısı yaptı.

Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) tarafından düzenlenen çevrim içi toplantıya katılan Prof. Dr. Azap, coronavirüs (COVID-19) salgını hakkında bilgi verdi.

COVID-19 yayılım hızının ülke ülke hatta il il değiştiğini ifade eden Azap, “Örneğin Ankara’da nisan, haziran, ağustos ve kasım aylarında olmak üzere 4 dalga yaşadık, beşincisini bekliyoruz. Maalesef şu anda olgu sayısında kıpırdanma var. Ankara’da beklediğimiz beşinci dalga muhtemelen şubat ayı ortasında başlayacak, mart ortasına kadar sürecek” diye konuştu.

'ANTİKOR TESTLERİ YASAKLANMALI'

COVID-19 aşısının önemine de işaret eden Prof. Dr. Azap antikor testleri hakkında ise şöyle konuştu:

“Son 6 ay içinde hastalığı geçirenlerin aşılanmasına veya antikora baktırmasına gerek yok. Antikorlara güvenemiyoruz. Antikor testleri yasaklanmalı çünkü bilimsel faydası yok. Kandaki antikorun solunum yollarındaki virüse ne kadar etkili olacağını kestirmeniz mümkün değil. Önemli olan bağışıklık. Eğer COVID-19 geçirdiyseniz kanınızdaki antikordan bağımsız olarak en az 6 ila 8 ay bu hastalıktan korunuyorsunuz. Bu kadar zaman geçmeden tekrar hastalanan kişiler var ama sayıca çok azlar.”