CiddiGazete©

CHP eski milletvekili Sinan Aygün, mahkeme kararını uygulamak isteyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve sekiz Belediye Meclis Üyesi aleyhine dava açtı. Bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak ve konuyu kamuoyuna anlaşılır şekilde ifade etmek için, "Büyükşehir Çalışıyor" isimli sosyal medya hesabından açıklama yapıldı.

İŞTE TANE TANE ANLATILAN O SÜREÇ:

Ankara'da imar rantının önü kesildi. Rant muslukları kapanan rantiyeciler Başkan Yavaş'a karalama kampanyası başlattı.

Gelin süreci hep birlikte inceleyelim.

Eskişehir Yolu ile Anadolu Bulvarı'nın kesişiminde ODTÜ'nün tam karşısındaki TOGO Fabrikası arazisi toplam 12 bin m2 alana sahiptir.

Fabrika arazisi 2012 yılında alınan Meclis Kararı ile "Kentsel Servis Alanı" ilan edilmiş ve 1.5 emsal izni verilmiştir. (18 bin m2 inşaat izni)

Sinan Aygün'e ait arazide 15 Temmuz 2016 tarihinde imar değişikliği yapılarak emsal 2.1 yapılmış ve Eskişehir Yolu kotu altı emsal dışı sayılmıştır.

Böylece kot üstü 25 bin m2, kot altı SINIRSIZ inşaat izni verilmiş olmaktadır.

Ancak Eskişehir Yolu kotunun altı, Anadolu Bulvarı yol seviyesinin epey üstünde kalmaktadır. Tabii zaten plan da budur. Emsal kağıt üzerinde azdır, gerçekte değil.

Eskişehir Yolu kotunun altı emsal dışı bırakılınca, arazide Ankara'nın en derin temel çukuru kazılmaya başlanmıştır.

Emsali 2.1 görünen, yani 12 bin m2 alana karşı 25 bin m2 inşaat yapılması gereken araziye kot altı emsalden sayılmayarak 24/04/2017 tarihli ruhsatla TAM 120 BİN M2 İNŞAAT İZNİ verilmiştir.

Kanun ihlal edilmiş, görüntüdeki çukura girecek yapı hiç yokmuş gibi farz edilmiştir.

12 bin m2 arazi alanında 120 bin m2 inşaat yapılması ile sağlanan rantın büyüklüğü 500 milyon TL'nin üzerindedir.

Mimarlar Odası tarafından bu hukuka aykırı imar uygulamasına karşı dava açılmıştır. Mahkeme, hukuka aykırı imar planını ve ruhsatı iptal etmiştir.

Mahkeme kararı üzerine belediye ekipleri Nisan 2018'de inşaatı denetleyerek, yüzde 30 ilerleme olduğunu tespit etmiştir. Ancak dönemin Belediye Yönetimi inşaatı mühürlememiştir. Hakkındaki dava istinafta devam eden inşaat ilerlemeye devam etmiştir.

İstinaf süreci sonucunda da, planın ve ruhsatının iptali kararı 11/04/2019 tarihinde onanarak kesinleşmiştir. Ancak önceki dönemde görevlendirilen belediye avukatı M.A.A. bu kararı belediye yönetimine bildirmemiştir. (Avukat hakkında yasal işlem başladı)

Mahkemenin iptal kararının kesinleşmesinden avukat nedeniyle 4 ay gecikmeli haberdar olan belediye yönetimi, konuyu ancak Temmuz Meclisine getirerek, imar değişikliği yapmış ve 1.5 emsal izin verilmiştir. İnşaat da mühürlenmiştir. Ancak bu arada inşaat yüzde 90 seviyesine ulaşmıştır.

Geçmişte bilindiği üzere hukuka aykırı imar planı yapılır, Mahkeme süreci bitene kadar belediye göz yumar, o esnada inşaat biter, Mahkeme kararının bir hükmü kalmazdı.

Ancak bu metod Mansur Yavaş sayesinde artık Ankara'da geçerli değil... Ankara Büyükşehir'de hukuk işlemektedir!

Alt taraftaki 5 katlı dev AVM'nin, sırf Eskişehir Yolu'na göre kotun altında kalıyor diye emsal dışı yapılmasını sizlerin takdirine bırakıyoruz.

Oysa ki kot altı denilen yer, Anadolu Bulvarından kot üstündedir.

Rantiyecilere göz açtırmayan Mansur Yavaş'a teşekkür ediyoruz.

Ankaralıların gönlü rahat olsun. Başkentin belediye başkanlığı koltuğu Mansur Yavaş gibi emin birine emanet.

Mansur Yavaş'ın da arkasında Ankaralılar var. Gerisinin önemi yok!