CiddiGazete- 2020 yılının Eylül ayında Ankara Büyükşehir Belediyesi, uzun yıllar atıl durumda kalan Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nde müzik okulu, amfi tiyatro, müze yapıları, hamam ve ahşap atölyesinden oluşan yerleşkeyi restore etmek ve çevre düzenlemesini gerçekleştirmek için Milli Eğitim Bakanlığı'na yazı yazmış, Kasım ayında Bakanlık'tan "uygun" görüşü alınmıştı.

"Uygun" görüşünün alınmasının ardından 2021 yılının Mart ayında konu Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine Başkanlık yazısı ile getirilmiş ve Meclis kararı alınarak onaylanmıştı.

YETKİ İŞLEMİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TARAFINDAN İPTAL EDİLDİ

Meclis kararı alınmasıyla birlikte "Köy Enstitülerinin Kuruluş Günü" olarak kutlanan 17 Nisan 2021 tarihinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın sosyal medya hesaplarından başlandığını duyurduğu restorasyon proje çalışmaları, ihaleye çıkılacağı süreçte Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetki işlemini iptal etmesiyle durduruldu.

Bakanlık, yetki işleminin durdurulmasına gerekçe olarak "Bakanlığa tahsisli ve/veya Bakanlık kullanımda olan tescilli ve korunması gereken binalara ilişkin rölöve, restitüsyon ve restorasyon proje iş ve işlemlerinin Bakanlıkça planlanmasının, koordinasyonunun ve yürütülmesinin daha uygun olacağını" gösterdi.

Milli Eğitim Bakanlığı, geçerli bir gerekçe göstermeden Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yetkisini iptal ettiği, uzun yıllardır bakımsız ve atıl kalan Hasanoğlan Köy Enstitüsü'ne yapılacağı belirtilen çalışmaların planlamasıyla ilgili bir açıklamada bulunmadı.