CiddiGazete- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Başkent'teki asbestli su borularının değiştirilmesine ve arıtma tesislerinin standartlara uygun hale getirilmesi kararının 10 yıl önce alındığını, ancak geçen süreçte bunun gerçekleştirilmediğini söyledi.

Bazı hatların sık sık arıza yaptığını, asbestli su boruları ve arıtma tesislerindeki yetersizlikten dolayı da halk sağlığının on yıllardır ihmal edildiğini belirtti.

MELİH GÖKÇEK GÖREVİNİ YAPMADI

Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan istifa ettirilen ve 31 Mart 2019'da yapılan seçimlerde de aday gösterilmeyen Melih Gökçek'in, Başkentliler'in yanısıra, İstanbul'da yaşayan vatandaşların da sağlığını tehlikeye attığını ifade etti.

NOKSANLIĞI GİDERMEK İÇİN YETKİ İSTEDİ

Su iletim hatlarındaki yenilemeyi ve arıtma tesislerindeki çalışmaları "acil işler" kategorisinde değerlendirerek Büyükşehir Belediye Meclisi'ni olağanüstü toplantıya çağıran Mansur Yavaş, yetki talebinde bulundu.

AKP ve MHP'li üyeler, uzman raporlarına rağmen, halk sağlığını korumak için önerilen projeye siyasi tavır sergileyerek onay vermedi.

HALK SAĞLIĞI RİSK ALTINDA

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, sorunun sadece Ankara ile sınırlı olmadığını, İstanbul'daki vatandaşların da büyük risk altında bulunduğunu söyledi.

2010 YILINDA YAPILMASI GEREKİRDİ

Tarım Bakanlığı'nın Tatlar’daki tesislerle ilgili raporunu gündeme getiren Başkan Yavaş, "Tarım Bakanlığı'nın, Tatlar'daki tesisin yetersiz olduğunu, 2010 yılından itibaren yapılması gerektiği halde yapılmadığını, zehir saçtığını, bunun da Polatlı’nın köyleri ile orada yetişen sebzeyi Ankaralı'nın yediği yönünde bir raporu var.

Biz de ODTÜ’ye rapor tutturduk, Tatlar Tesisi ne kadar gecikirse oradan akan suyun Sakarya’ya karıştığı uyarısı var.

Rapor, 'Bir an önce yapın' diyor. Sakarya’ya karıştıktan sonra zaman zaman su sıkıntısı olunca İstanbul da Sakarya’dan aldığı arıtılmamış suyu içmek durumunda kalıyor. Bu kadar acil bir konu."

GÖKÇEK, İSTANBULLULARI DA TEDİRGİN ETTİ

Bilimsel verilere rağmen, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ndeki AKP ve MHP'li Meclis üyeleri, halk sağlığını yakından ilgilendiren projeyi "acil" işlerden saymayıp, ötelenmesi yönünde oy kullandı.

Melih Gökçek'ten kalan sorunun raporlarla ortaya çıkması, zaman zaman Sakarya Nehri'nden su ihtiyacı karşılanan İstanbul'daki vatandaşları da tedirgin etti.