CiddiGazete- CHP eski milletvekili ve Ankara Ticaret Odası eski Başkanı Sinan Aygün tarafından yaptırılan Togo Kuleleri'yle ilgili Danıştay son kararını verdi. 20 bin metrekarelik inşaat alanına 120 bin metrekarelik inşaat yapılan proje mahkeme, Belediye Meclisi’nin aldığı inşaat yoğunluğunun azaltılması kararına uyulmasını istedi.

KAMU YARARINA AYKIRI

Togo ikiz kuleleriyle ilgili tartışmalar 2016 yılında başladı. İkiz kulelerle ilgili imar planı değişikliği, Melih Gökçek’in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde onaylandı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ankara Şubesi, ikiz kulelerin inşasına ilişkin imar planı değişikliğine karşı "kamu yararına aykırı olduğu" gerekçesiyle dava açtı. Mahkeme söz konusu değişikliği kamu yararına aykırı buldu.

İŞTE TOGO KULELERİYLE İLGİLİ SÜREÇ

- 17 ARALIK 2015

İnşaatın 1,50 emsali 2,50 emsale yükseltilmesi teklifi Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’ne geldi. Bu teklif "Gizli emsal artışı da ihtiva eden 13 tane plan notu öngörüldüğü; teklifin imar mevzuatına, planlama ilke ve esaslarına uygun olmadığı görüş ve kanaatine varıldığı" ifadeleri ile AK Parti, CHP ve MHP Meclis grubunun karşı çıkmasıyla reddedildi.

- 15 TEMMUZ 2016 (HAİN DARBE TEŞEBBÜSÜ GÜNÜ)

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde emsalin 2,50’ye yükseltilmesi yeniden talep edildi. Daha önce bu talebi gizli emsal olduğu gerekçesiyle reddeden aynı meclis, CHP ve MHP’li üyelerin muhalefetine rağmen, üyeleri ve talepler aynı olduğu halde emsali "her nedense" 1,50’den 2,10’a yükseltme kararı aldı. 20 bin metrekareye yapılacak inşaat alanı 120 bin metrekareye çıkartıldı. Yani, gerçek emsal 9,89 oldu.

- 27 KASIM 2016

Şevket Eryılmaz isimli şahıs dilekçesi ile Büyükşehir Belediye Meclisi’ne "Ticaret Sicil Gazetesi'nde yer alan şirket hissedarları, parselin FETÖ/PDY terör örgütünün yöneticisi Ömer Akgül'ün ağabeyi Mehmet Akgül üzerinden gizli ortağı olduğu (...) Mimarlar Odası'nca dava edilerek yürütmeyi durdurma kararı alındığı, bu karara rağmen aynı yerde tekrar emsal artışına gidilmesi için ısrar edilmesinin bu hain örgütle mücadele edilmesine engel olduğunu" belirterek, bu kararın Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yeniden itirazen değerlendirilmesini talep etti.

Buna karşın Sinan Aygün, 1 ay önceki mahkeme kararını göstererek şirketin artık tek ortaklı olduğunu belirtti. Aygün, bu emsal artışının olmasını şart koşarak karşılığında plan notlarında 32 derslikli bir okulu bedelsiz hibe olarak inşa etmeyi taahhüt etti.

- 6 NİSAN 2018

Emsalin 2,10’a (gerçek emsalin 9,89’a) yükseltilmesine karşı Mimarlar Odası tarafından açılan dava sonucunda Ankara 17. İdare Mahkemesi gizli emsal artışını “şehircilik plan ve esaslarına aykırı” olduğu gerekçesiyle iptal etti.

- 12 AĞUSTOS 2018

Büyükşehir Belediye Meclisi, Mustafa Tuna döneminde Ankara 17. İdare Mahkemesi’nce verilen iptal kararını uygulayarak parselin eski imar durumuna dönmesine (emsal 1,50) karar verdi.

- 11 NİSAN 2019

31 Mart 2019 seçimlerinin hemen ardından Ankara Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi de, yerel mahkeme tarafından verilen iptal kararını onadı.

- 19 OCAK 2021

Danıştay 6. Dairesi, 11 Nisan 2019’da Mimarlar Odası’nın açtığı ve yerel mahkeme ile istinaf mahkemesinin gizli emsal artışını iptal ettiği kararı kesin olarak onadı. Yani, yapılan gizli emsal artışının usulsüzlüğü ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu, binanın kaçak olarak inşa edildiği tescillendi ve kesinleşti.

MANSUR YAVAŞ: İFTİRA YİNE DİZ ÇÖKTÜ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Togo Kuleleri davasıyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

Mansur Yavaş, "İftira diz çökecekti, yine çöktü" dedi.

Yavaş'ın paylaşımı şöyle:

- Yalan, iftira ve harama karşı mücadelemiz karşılığını buldu.

- Mahkeme, Togo Kuleleri’yle ilgili kararını verdi, biz haklı çıktık.

- İftira, diz çökecekti, yine çöktü.

- Hak yerini bulacaktı, yine buldu.

- Doğru duvar yıkılmazdı, yine yıkılmadı.

- Ankara'mız için hayırlı olsun.

SERVET AVCI: MAÇ DAHA YENİ BAŞLIYOR

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın Başdanışmanı Servet Avcı, Danıştay'ın kararından sonra yaptığı açıklamada "Ankara'da maç daha yeni başladı demiştik... Kuralları artık galiplerin değil, haklıların koyacağı bir maç...

Mazlumların ahı üzerine kurulmuş kibir kuleleri ve haram imparatorlukları çöküyor..." dedi.

GÜLTEKİN: KANUNA UYGUN HALE GETİRİLECEK

Togo Kuleleri'yle ilgili bundan sonraki kanuni süreçle ilgili ipucunu Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Koordinatörü Volkan Memduh Gültekin verdi.

Gültekin, yaptığı sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

- Danıştay'ın kararı sonrası kaçak binalara uygulanan kanuni prosedür için harekete geçilecek.

- Gizli emsallerle 20 bin m2'den 120 bin m2'ye çıkarılan inşaat kanuna uygun hale getirilecek.

- ABB, bu süreçte de sadece hukukun verdiği kararları uygulayacak.