CiddiGazete- Kahramanmaraş merkezli 11 kentte büyük yıkım ve can kaybına yol açan depremlerin ardından siyaset gündemine verilen ara, yaklaşan seçim takvimi nedeniyle bitiyor. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayını belirlemek için 2 Mart'ta yapacağı toplantı için hazırlıklar başladı. Toplantının ev sahibi Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, zirveden önce, ikinci bir liderler turu yapacak. CHP ve İyi Parti'de de kritik zirve öncesi partilerin yetkili kurulları toplanacak.

İLK OLARAK CHP KURULLARI TOPLANACAK, KILIÇDAROĞLU YETKİ ALACAK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 26 Şubat Pazar günü (yarın) sabah saatlerinde partisinin milletvekilleriyle bir araya gelecek. Milletvekilleri deprem bölgesinde olduğu için online olarak gerçekleşecek toplantıda bölgede yürütülen çalışmaların değerlendirilmesinin yanı sıra yaklaşan seçime yönelik değerlendirmeler yapılacak. Aynı gün CHP Parti Meclisi de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında bir araya gelecek. Bu toplantıda da 14 Mayıs'ta yapılma ihtimali güçlenen seçim çalışmaları masaya yatırılacak.

Her iki toplantıda da Millet İttifakı'nın adayının kim olacağı ve geçiş sürecinin yönetim şekli gibi tartışmalar da gündeme gelecek. Toplantılarda aday belirleme, seçim ittifakları ve geçiş süreci yönetim şekli gibi konularda Kılıçdaroğlu'nun tam yetki alması ve 2 Mart toplantısına bu yetki ile katılması bekleniyor.

İYİ PARTİ'DE ÜÇ KRİTİK TOPLANTI

İyi Parti'de de 2 Mart toplantısı öncesi yoğun bir trafik yaşanacak. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin en üst yönetim organı olan Genel İdare Kurulu'nun yanı sıra Başkanlık Divanı üyeleri ve milletvekili grubu ile bir araya gelecek. Toplantılarda Akşener, parti yetkililerinin cumhurbaşkanı adayı ve geçiş süreci yönetim şekli gibi konularındaki görüşlerini alacak.

KARAMOLLAOĞLU'NUN İKİNCİ TURU

Deprem nedeniyle ertelenen 13 Şubat toplantısı öncesi genel başkanları ziyaret eden Temel Karamollaoğlu, bu görüşmelerde aday ismi ve geçiş sürecinin yönetim şekline ilişkin görüşler almıştı. Bu ziyaretlerde genel başkanlar Karamollaoğlu'na isim önerileri sunmuş, diğer genel başkanların önerdikleri isimlere ilişkin değerlendirmelerini aktarmıştı. 2 Mart toplantısından önce genel başkanları tekrar ziyaret edecek olan Karamollaoğlu, hem toplantının gündemini belirleyecek, hem de aday ve geçiş süreci yönetim şekli gibi konularda genel başkanların son görüşlerini alacak; olası pürüzleri en aza indirmeye çalışacak. Karamollaoğlu'nun ziyaret turuna pazartesi günü başlayıp iki gün içinde tamamlaması bekleniyor.

ADAYIN İLANI SEÇİM TAKVİMİNİ BEKLEYEBİLİR

Millet İttifakı partilerinin kurmayları aday gündemiyle yapılacak toplantıda kararın hemen çıkmayabileceğine işaret ediyor. Üst üste birkaç toplantı yapılabileceği kaydedilirken, isim netleşse dahi aday ilanının YSK seçim takviminin açıklanmasından sonraya bırakılabileceği kaydediliyor.

AKŞENER’İN CHP’YE YÖNELİK AÇIKLAMALARI SIKINTI YARATIR MI?

Cumhurbaşkanı adayı konusunda "kazanacak aday" vurgusu devam eden İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in dün Fox TV yayınında yaptığı açıklamalar Millet İttifakı'ndaki diğer partilerin de gündeminde. CHP'li kurmaylar, Akşener'in açıklamalarının ittifakta bir kırılmaya sebep olmayacağını, liderlerin bu seçimin öneminin farkında olduğunu ve itidalli davranacağını vurguluyor.

Masanın ilkeleri olduğunu ve bu ilkeler üzerinde yoluna devam ettiğini belirten CHP'li bir yetkili, Akşener'in "kazanacak aday" vurgusunun seçime giden süreçteki pazarlık kozunu yükseltme, milletvekili sayısını artırma amacı taşıyabileceğini ifade ediyor.

AKŞENER NE DEMİŞTİ?

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yargılandığı davada ceza almasının ardından İmamoğlu'na destek vermek için İstanbul'a gitmesine yönelik eleştirilere Fox TV yayınında cevap vererek, "Almanya'ya gitmesinde Sayın Kılıçdaroğlu'nun bir problem yok. Yanında bulunan muhteremler, beni ararlardı. Hani Hande Fırat'la Sayın Erdoğan 15 Temmuz'da yapmıştı ya. Sayın Kılıçdaroğlu beni arardı, ben onu halka gösterirdim. Bunu akıl eden kurmay zekadır. Sonuç, beceremediniz. Terbiyesiz, fırsatçı ben oldum" ifadelerini kullanmıştı. (Duvar)