CiddiGazete- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş'ta açıklama yaptı. Bakan Soylu, "Binaların yüzde 40'ında hasar tespit edildi. Delil toplanmadan enkaz kaldırılmıyor. Güvenlik gücünü üçe katladık" dedi. Soylu, ayrıca salgın hastalık, enfeksiyon gibi bir yayılımın söz konusu olmadığını belirtti. Bakan Soylu'nun konuşmasından başlıklar şöyle:

- Binaların yüzde 40'ında hasar tespit edildi. Delil toplanmadan enkaz kaldırılmıyor. Antakya'da iki konuttan biri yıkık.

- Delillendirmeler bütün binalarda devam etmektedir. Bunlar yapılmadan herhangi bir enkaz kaldırılmamaktadır.

- Ağır hasarlı ve acil yıkılacak binalara tespitimiz girilmeyeceği yönündedir. Yıkılmış, ağır hasarlı binaların etrafında kolluk kuvvetleri bulunmaktadır.Onlarca ekip taramalarına devam etmektedir.

- Binaların üzerine bir numaralandırma yapılıyor. Alınacak enkazlar da numunesi alınmış, karotu alınmış artık enkaz kaldırma ölçüsünde olan enkazlar olacaktır. Enkazlar kaldırıldığı sırada vatandaşlar orada bulunabilecek. Birtakım eşyaları olabilir diye orada olabilecekler. Enkaz sayısı fazla olduğu için enkaz başında bu süreç devam edecek.

"SALGIN HASTALIK SÖZ KONUSU DEĞİL"

- Evler bir yılda teslim edilecek. Bu şehir bir daha kurulmayacak diyorlar. Bu şehirler sağlam zemin üzerinde vatandaşlarımızın şehri olarak devam edecektir.

- Şehrin nereye kurulacağına yönelik tespit ve değerlendirmeler yapıldı. Buradaki hayatiyet devam edecektir. Şu anda bir salgın hastalık, enfeksiyon söz konusu değil. Onlarca ekip taramalarına devam etmektedir.

- Barınma merkezleri olarak çadırlar kuruldu. Türkiye genelinde 200 bin çadır sevk edildi. Önemli bir bölümü kuruldu. Bir 200 bin çadır daha sevk edilecek.