CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Temmuz'dan itibaren uygulanacak yeni asgari ücreti açıkladı.

Erdoğan, canlı yayında yaptığı açıklamada, asgari ücrete yüzde 25 zam yapıldığını söyledi. Konuşması bittikten sonra uyarılan Erdoğan, artışı yüzde 25 değil, yüzde 30 olarak düzeltti. 1 Temmuz'dan itibaren asgari ücret net 5 bin 500 TL oldu.

Erdoğan'ın açıklaması şöyle:

- Kamu çalışanlarımızın emeklilerimizin maaşlarına yüzde 40'ın üzerinde enflasyon farkı artışı zaten yapılacak.

- Asgari ücretlilerin kayıplarını telafi etmeyi uygun gördük. Komisyonu toplantıya çağırdık. Yeni bir asgari ücret rakamı belirledik. Yeni asgari ücret Temmuz ayından itibaren yüzde 25 oranında ara artış yapıyoruz.

- Yeni asgari ücret net 5500 lira olacaktır.

- İşçi başına devletimiz işverenlere 100 lira destek verecektir.

- Yeni asgari ücretin tüm çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

- Asıl asgari ücret yılbaşında gerçekleşecek. Yılbaşında devreye aldığımız asgari ücret kadar gelirin vergi dışında kalması nedeniyle kamu çalışanlarına bu artış ortalama 300 lira olarak yansıyacaktır.

- Türkiye büyüdükçe, geliştikçe elindeki imkanları milletin her bir ferdiyle paylaşmayı sürdürecektir.

SEHVEN YÜZDE 25 OLARAK AÇIKLADI

Açıklama sırasında Erdoğan, asgari ücrette artış oranını ilk önce yüzde 25 olarak açıkladı. Erdoğan'ın yaptığı hataya karşılık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Erdoğan'ın kulağına fısıldayarak uyardı.

ERDOĞAN: BİZ KABİNEDE ÖZELLİKLE YÜZDE 25’İ TARTIŞTIK

Erdoğan daha sonra yaptığı açıklamada, "Biz tabi kabine toplantısında özellikle yüzde 25'i tartıştığımız için o bir sehven durum meydana getirmiş oldu. Biz yüzde 30 artışı yapmış olduk" diye açıklık getirdi.

"GIRTLAĞIMIZI SIKMASINLAR"

Erdoğan, sonrasında yanındakilere dönerek "Bir sorun yok değil mi? Mutabık mıyız?" diye sordu. Erdoğan'ın "Mutabık mıyız?" diye sorduğu Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Hayırlı olsun cumhurbaşkanım" diye cevap verirken Erdoğan, "Gırtlağımızı sıkmasınlar" sorusunu yöneltti. Atalay ise "Olur mu öyle şey?" diye karşılık verdi. Erdoğan'ın tekrar "Gırtlağımızı sıkmasınlar?" diye sorması üzerine Atalay, "Allah razı olsun" ifadelerini kullandı.

YÜZDE 30 DENİLDİ AMA YÜZDE 29,3 OLARAK HESAPLANDI

Öte yandan asgari ücrette resmi açıklamalarda yüzde 30 denilmesine rağmen, ücret artışı yüzde 29,3 olarak hesaplandı. Türk-İş'in basın mensupları ile paylaştığı tabloya göre asgari ücrete gelen net artış yüzde 29,32 oldu.