Bu yıl 659’uncusu düzenlenecek Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin dünyayı saran corona virüs nedeniyle hangi tarihler arasında yapılacağı merak konusu oldu.

Başpehlivanlar, yeni tip corona virüsü (Covid-19) salgını nedeniyle evlerinde antrenman yaparak form tutuyor.

Başpehlivanların büyük çoğunluğu, her türlü spor federasyonlarının açıklamalarını dikkatle takip ederken Güreş Federasyonu’ndan Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapılıp yapılmayacağına dair bir açıklama bekliyorlar...

Evde izole olarak yaşayan minder güreşçilerinin dışındaki yağlı, çayır, aba güreşçilerimiz ve bu kulvarda evine ekmek götüren spor insanlarının kulağı gelecek haberde...

6,5 asırlık Kırkpınar geleneği olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri savaşlarda dahi ertelenmemiş. Fakat yaşadığımız bu zor günlerde ölümcül bir virüsle savaş var.

Güreş direkt temas demektir. Kırkpınar'ın ertelenmesi gerekir ama bunu açıklamak, bu camiaya geleceğe nasıl bakılacağını anlatmak zor mu?..

Tüm pehlivanların psikolojisi bozuk durumda. Kırkpınar olacak mı, olmayacak mı?..  Açıklamak çok da zor değil. Ancak kurul birilerini beklemek zorunda!..

Güreşlerden evine ekmek götüren, geçim kaynağı sadece yağlı güreş olan kardeşlerimiz var. Bu çocuklar ne yiyecek, ne içecek diye düşünen, üvey evlat gibi görmeyen bir federasyona ihtiyaç sizce de yok mu?

Yağlı güreşi ayrı federasyon yapın sevaba girin. Ata sporuna hizmet edin...

Güreş Federasyonumuz çok saygın bir federasyon. Dünya kulvarlarında göğsümüzü kabartan, asrın güreşçilerini yetiştiren, olimpiyatlarda Türk Bayrağımızı dalgalandıran en güçlü federasyonumuz. Ancak, judoda olduğu gibi, karatede, futbolda olduğu gibi sadece bağlı bulunduğu Avrupa ve dünya federasyonlarının içinde bulunduğu organizasyonlar için çaba sarf etmelidir.

Her sene Kırkpınar yaklaştığında konuşulanlar hiç değişmedi. Bence de hiç değişmeyecek. Çayırda, yağlıda rant, federasyonların elinde kaldığı sürece bu böyle gidecek. Kırkpınar Yağlı Güreşleri biter bu laflar da biter. Bu yıllardır böyle olmuştur. Ben de inadına diyorum ki; yağlı güreşi federasyon yapabilecek bir babayiğide ihtiyaç var. Yaklaşık 15 sene evvel ondan öncekilerde olduğu gibi bakın sizlerle Kırkpınar’ı nasıl paylaşmışım. Gelinen zaman içinde ne değişti acaba!..

Kırkpınar mı?

Yağlı güreş mi?

Karakucak mı?

Aba mı?

Bence hiçbiri.

Sebebi ne?

Güreş benim ata sporum değil.

Eğer güreş ata sporum olsaydı; ata sporumuza sahip çıkardık.

Demek ki beni kandırmışlar.

Kimler mi?

Sahip çıkma uğruna ata sporum güreşi şu anda bulunduğu noktaya getirenler.

Yıllardır Türkiye'de bir tartışma var. Yağlı güreş "üvey evlat" muamelesi görüyor deniliyor. Yağlı Güreş Federasyonu şart deniliyor. Bazıları, “minder güreşi, yağlı güreşin ruhunu bozuyor, adeta yozlaştırıyor” diyorlar.

Peki, kimler kurtaracak yağlı güreşimizi?

Dünyanın hiçbir sporunda, sabahtan akşama kadar güreş bitmeden, yerinden kalkmadan ve anlayarak bütün teknikleri bilerek izleyen seyirci yoktur. Üstelik Kırkpınar, yağlı güreş ve karakucak güreşi, musiki, folklor, edebiyat gibi sanatlarla da birleşerek mistik bir kültür faaliyeti haline dönüşür.

Güreşimizin kendine has kuralları ve teknikleri vardır. Güreş çayırı saygı ve sevgi alanıdır. Kırkpınar, milli kültürümüzün ve geleneklerimizin önemli bir kavşak noktasıdır.

Yağlı Güreş Federasyonu kurulması talebine sert tepki gösterenler, yağlı güreşin kendi başına bir federasyon olabilmesi için uluslararası bir niteliğinin olması lazım diyorlar.

Uluslararası nitelik nedir?

Evet, bir federasyona ihtiyaç vardır. Ama bu federasyon Dünya Federasyonu olmalıdır. Bu Türkiye’de ilki olacak Dünya Federasyonu, yağlı güreş ve karakucak güreşini tanıtarak ülkelerin bu federasyona bağlanmasını sağlayacaktır.

Üstelik Dünya Federasyonu kurmak bu kadar zor olmasa gerek...

Başta Güreş, Futbol, Basketbol, Karate, Judo, Ju-Jitsu, Boks, Atletizm, Tekvando, Hapkido, Wuşu ve Spor Bakanlığının kabul ettiği, spor dalları başka ülkelerin kurduğu uluslararası federasyonlardır. Biz ülke olarak bunlara bağlıyız. Yarışmalarda para ödüyoruz.

Güreşi de bir ülke, dünya federasyonu olarak kurduğunda biz de "Ata Sporu'muz uluslararası hale geldi. Hadi bağlanalım ve kurtulalım mı” diye bekliyoruz acaba. Bunun en yakın örneği Rusya'da kurulan Sambo Federasyonu. Kısa zamanda olimpiyatlara kabul edilirse şaşmayalım.

Türkiye'de Dünya Federasyonu kurmak, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı yasaları ile mümkün. Dünya Federasyonu kurulduğunda, bu federasyona üye olacak ülkeler hazır. Güreşimizin kurtulması için Dünya Federasyonuna ihtiyaç var. Bu federasyonu kuracak, dünya arenasında yağlı güreş ve karakucak güreşini tanıtacak ve spor yönetimine anlatacak bir babayiğide ihtiyaç var. Eğer bulunmuyorsa kocaaa yağlı güreş camiasından bir yiğit, o zaman bırakın Güreş Federasyonu’na yamalı kalsın.