CiddiGazete- Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, fiyat artışları işletmelerin çeşitli yükümlülüklerle karşı karşıya kaldığını belirterek, enflasyon muhasebesi uygulamasına geçilmesi gerektiğini kaydetti.

ATO Başkanı Gürsel Baran, ATO Başkan Yardımcıları Halil İbrahim Yılmaz ve Temel Aktay, Yönetim Kurulu Üyeleri Adem Ali Yılmaz, Halil İlik, Ali Yıldız, Yasin Özyolu ile Meclis ve Komite Üyeleriyle birlikte Ankara Ticaret Odası'nın 68 Meslek Komitesi'nde temsil edilen sektörlerin sorun, görüş ve beklentilerini Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu'na aktardı. ATO'nun Duatepe Hizmet Binası'nda gerçekleşen ve Gelir İdaresi Başkan Yardımcıları Ayşe Dilbay ile Mehmet Arabacı'nın da bulunduğu toplantıda konuşan Baran, enflasyon nedeniyle işletmelerin çeşitli yükümlülüklerle karşı karşıya kaldığını belirterek, "Gelir ve Kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde enflasyon muhasebesi uygulamasına geçilmeli" dedi.

DEVLET VE ÖZEL SEKTÖR

Baran, konuşmasında, reel sektörün gündeminde bulunan işçi işveren davaları, nitelikli eleman ihtiyacı konularına değindi.

Reel sektörün kamudan alacaklarının tahsili konusunda yaşanan sorunları da aktaran, kamunun reel sektöre rakip olarak piyasada yer almaması gerektiğini söyleyen Baran, "Devlet özel sektöre rakip olmamalı, buna karşın, devletin, serbest piyasa koşulları ve rekabete zarar vermeden, düzenleyici ve denetleyici rolü kuvvetlendirilmelidir" dedi.

TEK ORANLI KDV SİSTEMİ

Vergi uygulamaları konusunda önerilerini sıralayan Baran, KDV sistemindeki farklı oranların bazı sektörlerde uygulamada karmaşaya neden olduğunu belirtti. Baran, "Aynı sektör içinde girdiler ve nihai ürünler üzerindeki KDV oranları farklılık arz ediyor. Vergide genellik ilkesine uygun, tek oranlı KDV sistemi işletmelerin rekabet gücünü artıracaktır" diye konuştu.

Konuşmasında vergi aflarına değinen Baran, vergisini peşin ödeyenlere uygulanan indirim oranının yükseltilmesi gerektiğini kaydetti.

Kamunun reel sektöre ilişkin kararlarında esnaf ve tacirleri birbirinden ayırdığına dikkat çeken Baran, iki kesim arasında ayrım bulunmadığını, esnaflara sağlanan kolaylıklardan tacirlerin de faydalanması gerektiğinin altını çizdi.

DEPREMİN MALİYETİ

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu da konuşmasında, coronavirüs salgını ve ardından başlayan Rusya-Ukrayna savaşının küresel ekonomiyi dolayısıyla da Türkiye ekonomisini etkilediğini anlattı. Bu iki küresel unsurun ekonomiye etkilerini bertaraf edici faaliyetler yürüttüklerini ve yaşanan 6 Şubat depreminin etkisiyle çalışmaların seyrinin değiştiğini kaydeden Yavilioğlu, "Kaynakların bir kısmını deprem bölgesine kaydırdık. Depremin maliyeti 103 milyar dolar. Bu yıl 500-600 milyar liralık kısmı ekonomimize yansıyacak" dedi.

Yavilioğlu, seçim sonrası süreçte ekonomi gündeminde üzerinde duracakları konuların bulunduğunu belirterek, reel sektör ile maliyenin birlikte çalışarak güçlü olabileceğini ifade etti.