CiddiGazete- Anayasa Mahkemesi (AYM) bugün başkanlık seçimini gerçekleştirdi. Eski AYM Başkanı Zühtü Arslan ile AYM Üyesi İrfan Fidan başkanlık koltuğuna aday olmuştu. Fidan ile Arslan'ın adaylığına ilişkin iddialar ise kamuoyunda yankı uyandırdı.

AYM kulislerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine yakın gördüğü Yüksek Mahkeme üyelerini Beştepe'ye davet ettiği ve İrfan Fidan'ı desteklemeleri yönünde telkinde bulunduğu iddia edilmişti. Ayrıca Fidan'ın adaylığının doğru olmadığını düşünen bazı AYM üyeleri buna gerekçe olarak ise Fidan'ın kıdeminin başkan olmak için yeterli olmadığını ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı süreçte çok tartışmalı kararlarda etkisinin olduğunu belirtiyordu.

Ayrıca yaşanan tüm bu sürecin AYM üyeliği süresi 2024'te dolacak olan Arslan'ı yeniden aday olmak zorunda bıraktığı konuşuluyor. Arslan'ın başkanlık için aday olmayacağını düşünerek kaldığı lojmandan ayrılmak için girişimlerde bulunduğu, AYM'deki odasını toplamaya başladığı, akademiye dönmeyi planladığı ancak AYM üyelerinin buna izin vermediği iddia edildi.

Arslan'ın böyle kritik bir süreçte bırakıp gitmesini istemediklerini açıklayan AYM üyeleri, Arslan'ın yeniden aday olması halinde kendisini destekleyeceklerini belirttiler. Böylelikle Zühtü Arslan, sekiz oyla yeniden AYM Başkanı seçildi.

Ekran Resmi 2023-02-02 11.25.47

FETİ YILDIZ ŞOKE OLDU

MHP'deki tartışmalı isimlerden Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Anayasa Mahkemesi'nde seçim yapıldığı dakikalarda sosyal medyada paylaşım yaptı. Feti Yıldız, Zühtü Arslan'ın yorulduğunu ve dinlenmesi gerektiğini belirtti. Seçim sonunda şoke olan Yıldız'ın paylaşımı şöyle:

- İki dönem yaptığı Anayasa Mahkemesi Başkanlığında hayli yorulan Zühtü Arslan'ın dört yıllık görev süresi 13 Şubat'ta doluyor.

- Bugün seçim yapılacak, salt çoğunluğu alan aday başkan seçilecek.

- Adalet dağıtırken, adil olmak kadar adil görünmenin de önemli olduğunu unutmayalım.