CİDDİGAZETE

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'ın başı Ebubekir el-Bağdadi'yi İdlib'de öldürdüğü iddia edilen operasyonda ABD birlikleri geceyarısı helikopterle indirme yaparak yaklaşık 4 saat süren çatışmaya girdi.

ABD'nin helikopterlerle indirme harekatı düzenlediği mevki, ilin kuzeyinde yerinden edilmiş sivillerin sığındığı Tourlaha Kampı'na birkaç kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Gece yarısı 00.00 sularında bölgeye 8 ABD helikopteri ve 2 insansız hava aracı (İHA) gelerek Barişa köyü yakınlarındaki hedefi bir buçuk saat boyunca yoğun ateş altına aldı.

Helikopterlere, yerden ağır silahlarla karşılık verildi.

Yaklaşık 1,5 saat süren ilk çatışmaların ardından helikopterler bölgeden ayrıldı.

Yarım saat sonra geri dönen helikopterler saldırıya devam etti.

Bu sırada helikopterlerden ABD özel kuvvetleri olduğu düşünülen unsurlar yere indirildi.

Çatışmaların ikinci kısmı 2,5 saat kadar sürdü.

Helikopterler yaklaşık dört saat süren operasyonun ardından bölgeden ayrıldı.

Bölgeye giden sağlık ekipleri, saldırının meydana geldiği noktada tamamen yıkılmış bir ev ile etrafında yanmış bazı çadırlar gördüklerini bildirdi.

Sağlık ekipleri, olay yerinde 3 erkek, 3 kadın ve 1 çocuk olmak üzere toplam 7 kişinin cesedine ulaştıklarını, 5 yaralıya da ilk müdahalede bulundukları bilgisini paylaştı.

İdlib'deki Suriye hava sahası Rusya tarafından kontrol ediliyor.

ABD basınında yer alan haberlere göre Pentagon yetkilileri, söz konusu operasyonda Bağdadi'nin öldürüldüğüne inandıklarını ancak kesin durumu teyit etmek için çalışma yürüttüklerini kaydetmişti.

Söz konusu haberlerde, saldırı sonucuyla ilgili Beyaz Saray'ı bilgilendiren askeri yetkililerin, "Bağdadi'nin öldürüldüğünden büyük oranda emin olduklarını" söylediği belirtilmişti.

EL BAĞDADİ KİMDİR?

Geçtiğimiz yıllarda sık sık öldüğüne dair iddiaların ortaya atıldığı Bağdadi en son Mayıs ayında kamuoyunun karşısına çıkmıştı. Aslen Iraklı olan Bağdadi, ABD’nin 2003’teki Irak işgali sonrasında radikaller arasına katılmıştı. El Kaide’ye katılan ve kısa süre içerisinde örgütte sözü dinlenen biri haline gelen Bağdadi, daha sonra El Kaide içerisinden ayrılan bir grupla DEAŞ’ı kurmuş ve 2010’da başına geçmişti.

4 YILDA ÖLDÜ ÖLDÜ DİRİLDİ

Bağdadi hakkında geçtiğimiz 4 yıl içinde birçok defa öldürüldü iddiası gündeme gelmişti.

2015 yılının Nisan ayında Musul’daki bir hava saldırısında ağır yaralandığı ve felç kaldığı iddiası ortaya atılmış aynı yılın Temmuz ayında ise New York Times Bağdadi’nin öldüğünü öne sürmüştü.

11 Ekim 2015’te Bağdadi’nin bombalı saldırıya uğradığına dair bir iddia ortaya atılırken, Bağdadi’nin durumu hakkında açıklama yapılmamıştı.

2015 yılının Haziran ayında ise Irak’ın kuzeyine düzenlenen bombalı saldırıda Bağdadi’nin öldüğü öne sürülmüş, bundan sadece bir hafta sonra Rakka’ya düzenlenen ABD operasyonunda yaşamını yitirdiği iddiası ortaya atılmıştı. Daha sonra Bağdadi’nin görüntülerinin üzerinde oynandığı ortaya çıkmıştı.

3 Ekim 2016’da ise Bağdadi ve 3 DEAŞ militanının zehirlendiği fakat hepsinin halen hayatta olduğu iddiası gündeme geldi.

18 Nisan 2017’de ise Bağdadi’nin Suriye’de yakalandığı iddiası yerel basında yer aldı. Suriye ve Rus ortak askeri operasyonunda Bağdadi’nin yakalandığı açıklansa da Rusya Dışişleri Bakanlığı bu gelişmeyi yalanladı.

11 Haziran 2017’de Suriye devlet televizyonu Bağdadi’nin öldüğünü açıklarken bundan bir hafta sonra Rus basını, Bağdadi’nin Rakka’da Rusya’nın operasyonu sonrasında öldürüldüğünü yazdı. Bu açıklama da yalanlandı.

Haziran’ın sonlarında ise Rus yetkililer ve İran’ın ruhani lideri Hamaney, Bağdadi’nin kesinlikle öldüğünü duyurdu.

11 Temmuz’da ise Irak haber ajansı Al Sumaria, DEAŞ içerisinde Bağdadi’nin öldüğüne dair iddiaların dolandığını aktardı.