Pazar günkü çalıştayda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "dönmemek üzere" görevini bıraktığını söyledi. Akşam saatlerinde attığı twitle de bunu kamuoyuyla paylaştı.

Her ne kadar normal şartlarda genel seçimlere beş yıl gibi bir süre olsa da TBMM'nin etkisi eski gibi değilse de Meclis aritmetiği bazı noktalarda önemli pozisyonlar içerebiliyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye Meral Akşener'in aldığı karar sorulduğunda önce "içişleri" dedi cevap vermek istemedi ancak sonrasında Koray Aydın'ı işaret etti.

Koray Aydın ve arkadaşlarının, Meral Akşener'i kalması yönünde ikna etmesi gerektiğini kinayeli bir dille ifade etti.

MHP penceresinden bakıldığında, aslında İYİ Parti'nin Meclis'teki pozisyonunu çok önemsememesi gerekir.

Ancak işin aslı öyle değil. Meral Akşener'in başında olmadığı İYİ Parti, uzun soluklu olmaz. Olağanüstü genel kurulda üst kurul delegeleri Akşener'i seçeceklerini, başka bir adayın çıkmasına müsade etmeyeceklerini antidemokratik bir söylem olarak gündeme getirse de Meral Akşener'in tavrı devam ettiği sürece başka adayların çıkması kaçınılmaz olur.

MHP'deki seçim süreçlerinde yaşananları herkes biliyor.

Hiç kimsenin aday olması yönünde bir engel yok ancak aday olanların kongre salonlarına girmesi neredeyse imkansız!

Gelelim güncele...

Meral Akşener olmadan, her kim olursa olsun, İYİ Parti'yi mevcut tabloda bir arada tutması neredeyse imkansız gibi görünüyor.

Meclis'te 42 milletvekiliyle temsil edilen İYİ Parti'de ciddi bir kırılganlık yaşanabilir. 42 milletvekilinden bazılarının başka partilere gitmesi söz konusu olabilir.

MHP'deki en büyük çekince de İYİ Parti'den AK Parti'ye milletvekili transferinin yaşanması. Eğer böyle bir eğilim ortaya çıkarsa, AK Parti'nin MHP'ye ihtiyacı kalmaz.

Bu nedenle Devlet Bahçeli'nin kongre sürecinde Meral Akşener'e destek vermesi, Meral Akşener'in kararından vazgeçirilip tekrar partinin başına getirilmesi konusunda siyaset üretmesi kaçınılmaz.

Hal böyle olunca; Devlet Bahçeli'nin, MHP'de koltuğunu kaptırmak istemediği Meral Akşener'in İYİ Parti'de kalması yönündeki destek demeçlerine bugünlerde sıkça rastlayabiliriz.