CiddiGazete- Binlerce sağlık çalışanını ilgilendiren "Sağlık Personeline Ek Ödeme Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

"PERFORMANS SİSTEMİ'NİN FİŞİ ÇEKİLDİ"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yönetmelikle ilgili Twitter hesabından bazı paylaşımlar yaptı. Koca, "Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliğinin dün gece Resmi Gazete'de yayınıyla birlikte, bir süredir bitkisel hayatta olan Performans Sistemi'nin fişi çekildi" dedi.

"YÖNETMELİĞİN TEKNİK ANLATIMI SEBEBİYLE ANLAŞILMAYAN NOKTALAR VAR"

Koca, mesajında "Resmi Gazete'de yayınlanan Ek Ödeme Yönetmeliği ile sağlık çalışanları için bir reform gerçekleştirildi. Biz buna Beyaz Reform diyoruz. Yönetmeliğin teknik anlatımı sebebiyle anlaşılmayan noktalar var. Sırasıyla anlatacağız. Bazı konuları 15 Ağustosa bırakıyoruz. 'Performansa göre ek ödeme' yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı. Ödül ve teşvik esaslı yeni bir modele geçildi" ifadelerini kullandı.

"SUNULAN EN KÜÇÜK HİZMETİN KARŞILIĞI OLACAK"

Bakan Koca, yönetmelikle ilgili diğer paylaşımında "Mahsuplaşma uygulamada tamamen kaldırılmıştır. Ne sabit ödemede ne de taban ödemede mahsuplaşma olmayacak. Hastanelerde bireysel iş yüküne bağlı teşvik ödemesi yapılacak. Sunulan en küçük hizmetin karşılığı olacak. Bir tek girişim bile, sağlık çalışanının teşvik ödemesine yansıyacak" bilgisini paylaştı.

"YENİ BİR SABİT EK ÖDEME OLUŞTURULDU"

Yönetmelikle ilgili bilgi vermeye devam eden Bakan Koca, "Döner sermayede taban ödemesi ile yeni bir sabit ek ödeme oluşturuldu. 15 Ağustos'tan itibaren ödenecek olan taban ödemesi, Eylül itibariyle maaşla birlikte bordroda yer alacak. Taban ek ödemesi, yıllık izinde 12 gün için ve hastalık sebebiyle raporlu olma durumununda da geçerli olacak, kesilmeyecek" dedi.

"NORMAL DOĞUMU TEŞVİK AMACIYLA KLİNİKLERDE EK TEŞVİK UYGULANACAK"

Bakan Koca, "Yeni Yönetmelik Beyaz Reform" notuyla paylaştığı bilgilendirme mesajlarında şunları söyledi:

- Taban ödemesi memur maaşı artışına göre düzenli artacak, mahsup edilmeyecek. Böylece sağlık çalışanlarının aylığı, memur maaşı, sabit ödeme ve taban ödemesinden oluşacak.

- Eğitim kliniği başarısına göre asistanlara pozitif ayrımcılık yapılacak. Mesai sonrası görev yapan asistan hekimler ve hekim dışı personel ek ödemeden yararlanacak.

- Poliklinik hizmetlerinin teşvikte ağırlığı artırılacak. Çalışanların bireysel ve klinik iş yükleri, görev tanımları ve görev yaptıkları birim ile hizmetin elde edilme maliyeti dikkate alınacak.

- Döner sermaye ek ödemelerinde ülke genelindeki dengesizlik giderilip adil paylaşım sağlanacak. Hastanelerin teşvik ödemesinden tahakkuk, kaynak kullanım verimliliği, finansal sürdürülebilirlik ile kurum hedeflerine ulaşma gibi hususlar etkili olacak.

- Normal doğumu teşvik amacıyla kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde ek bir teşvik uygulanacak.