CiddiGazete- İstanbul’un Zeytinburnu ilçesindeki Balıklı Rum Hastanesi’nde yangın çıktı.

Saat 12.50 sıralarında hastanenin yaşlı bakım merkezinin çatı katında başlayan yangın hızla yayıldı ve alevler tüm çatıyı sardı. Binayı dolduran dumanlar İstanbul’un birçok ilçesinden görüldü.

İhbar üzerine bölgeye Bakırköy, Bahçelievler, Başakşehir, Zeytinburnu, Fatih, Kağıthane, Şişli, Beşiktaş ve diğer ilçelerden itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.

balıklı 2

Yangın sürerken hastaların tahliye edilmesi için çalışma başlatıldı. Görevliler ve vatandaşların işbirliğiyle hasta ve yaşlılar sedye ve tekerlekli sandalyelerle hastaneden çıkarıldı.

Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı bölgede hastaneden tahliye edilen vatandaşlar, olay yerindeki ilk müdahalenin ardından Topkapı Üniversitesi Kazlıçeşme Yerleşkesi’nin bahçesine götürüldü.

İtfaiye ekiplerinin yoğun çalışması sonucu kontrol altına alınan yangın yerinde soğutma çalışmaları sürüyor. Yangın sonra binanın çatısı kül oldu.

Yangını söndürme çalışmalarına destek vermek üzere bölgeye sevk edilen Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait yangın söndürme helikopteri ise binada halen içeride çalışan itfaiye erlerinin olması ve tarihi yapıda çökme riski oluşabileceği düşüncesiyle geri gönderildi.

YERLİKAYA VE İMAMOĞLU'NDAN İNCELEME

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, çalışmaları incelemek üzere Balıklı Rum Hastanesi’ne gitti.

Vali Ali Yerlikaya burada yaptığı açıklamada, “Yaralı ya da can kaybı söz konusu değil. İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri burada, AFAD burada. Orman Bölge Müdürlüğü Yangın Söndürme Helikopteri burada. İtfaiye’nin yanında Sağlık İl Müdürlüğümüz ambulanslarımızla beraber tahliye çalışmalarımızı da tamamladık. Hepimize büyük geçmiş olsun. 62 yaşlımız vardı. Bunların hepsi tahliye oldu. 42 kadar da yatan hastamız vardı. Bir bölümümüzde rehabilitasyon, yaşlılarımızın bakım yeri var. Toplam 104 vatandaşımız var.

Bu tescilli yapıyı en kısa zamanda eski haline getirmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığımız, valiliğimiz hep beraber el birliğiyle buradaki yaraları sarmak da bizim boynumuzun borcu” diye konuştu.

İBB Başkanı İmamoğlu da şunları söyledi:

“Ahşap çatıda çıkan yangın, binanın tüm çatılarına yayılmış vaziyette. İtfaiyemiz haber geldiği andan itibaren müdahaleye başladı. Sayın valimizle koordinasyon içindeyiz. Hastalar tamamen tahliye edildi. Önemli olan da o. Arkadaşlarım yangını kısa süre içinde kontrol altına alacaklarını ifade ediyorlar. Görünen şekliyle de sadece çatıda ahşap bölümün hızlıca yanıyor olması. 130 yıllık eski bir bina.

Valilik tarafından hazırlanan havadan müdahale helikopteri hazır olsa da şu an kontrol altına alınan yangında helikopterin müdahalesinin doğru olmayacağı kanaatindeyiz. Çünkü hem içeride çalışan itfaiyecilerimiz var. Hem de binanın statik yapısının taşımayacağı yönünde kanaat var. Tüm ekiplerimizle buradayız.

Vakfımızın yanındayız, hem biz hem devletimizin diğer kurumları. Esas olan can kaybımızın olmaması. Tüm gücümüzle müdahalemizi yapıyoruz. İtfaiyeye kuzeydeki çatıda yangının başladığı ihbarı geldi. Ekiplerimizin müdahalesi esnasında hem o bölümde hem güneye doğru sirayet etmişti. Eski ahşap malzeme olması yangını biraz hızlandırdı. Dumandan etkilenen yok.

HASTANENİN TARİHÇESİ

İstanbul Zeytinburnu’nda Rum cemaati tarafından 1753 yılında kurulan Balıklı Rum Hastanesi, Balıklı Rum Hastanesi Vakfı tarafından yönetiliyor.

Hastane, cemaatin talep ve ihtiyacı üzerine, Sultan 2’nci Mahmud Han’ın ferman ve tahsisiyle 1839 yılında bugünkü yerine taşındı.

Hastane geriatri (yaşlı bakımı), psikiyatri ve bağımlılık konularında uzmanlaşmış durumda. Ruh ve sinir hastalıkları servisi, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden sonra İstanbul’daki en büyük ikinci servisi olarak biliniyor.

Ahşap hastane binaları 1790 yılında çıkan yangında yok olunca Patrik 7. Neofitos’un ve Bab-ı Ali tercümanı Yorgo Humuzi’nin katkısı ile yeniden inşa edildi.

1794 yılında yapılan bir düzenleme ile kurum, kronik hastaları ve sokaklarda yaşayan insanlarla dilencileri kabul eden bir kurum haline geldi.

Balıklı Meryem Ana Kilisesi’nin yönetimi hastaneye verildi. Eğrikapı’daki Meryem Ana Kilisesi, müştemilatında psikiyatri hastalarını kabul ettiği için 1816’da hastaneye bağlandı.

1894 depreminde hastanenin zarar görmesi üzerine yeni binalar inşa edildi. Bugün hizmet veren binalar, o dönemde inşa edilmiştir.

Hastane, 1991 yılında restore edildi. 1994 yılında bünyesinde alkol ve madde bağımlılığı tedavisi için Türkiye’nin ilk özel kliniği kuruldu.