CiddiGazete- Dolar kurunun stabil hale gelmesiyle kur korumalı mevduatın (KKM) cazibesini yitirmesi üzerine hesaplarda biriken yaklaşık 1,5 trilyon lira kendisine yön ararken, hesaplardan çözülen parayı kendine çekmek isteyen bankalar harekete geçti. Akbank, bugün başlattığı 3 günlük kampanyayla yüzde 22 olan yıllık TL mevduat faizini yüzde 29’a çıkardı. Akbank’ı diğer bankaların takip edip etmeyeceği merakla bekleniyor.

SENDİKASYONU YÜZDE 60'LA ÇEVİRDİ

Bu arada Akbank, uluslararası piyasalardan 225 milyon dolar ve 177,5 milyon euro olmak üzere iki dilimli sendikasyon kredisi sağlarken, geçen yıl aynı döneme göre kredinin çevirme rasyosu yüzde 60 seviyesinde kaldı.

Bankadan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, 367 gün vadeli sendikasyon kredisinin toplam maliyetinin dolar ve euro kısımlar için sırasıyla SOFR artı yüzde 4,25 ve Euribor artı yüzde 4 olduğu belirtildi.

Banka geçen sene ekim ayında 460 milyon dolar ve 206,8 milyon euro tutarında iki dilimli sendikasyon kredisi sağlamış, toplam maliyet de dolar ve euro kısımlar için Libor artı yüzde 2,15 ve Euribor artı yüzde 1,75 olmuştu. Nisan sendikasyonunda ise dolar dilimi için SOFR+ yüzde 2,75 , euro dilimi için Euribor+ yüzde 2,10 toplam maliyet oluşmuştu. Akbank'ın sendikasyonunda maliyetlerin yükselmesi beklenen bir gelişmeydi.

Daha önce konuyla ilgili Bloomberg'e bir açıklama yapan banka, maliyet artışlarında Türkiye’nin ülke notundaki aşağı yönlü değişimin ve CDS oranlarındaki yükselişlerin etkili olduğunu belirtmişti.

"BANKALARIN YURT DIŞI GÖRÜNÜMÜNÜN KÖTÜLEŞTİĞİ ANLAMINA GELİYOR"

Bankacılık uzmanı ve ekonomist Erol Taşdelen, bunun diğer bankalar için de örnek sendikasyon olduğuna dikkat çekerek, "Bu ülke riskine paralel bankaların yurtdışı görünümünün de kötüleştiği anlamına geliyor" yorumunu yaptı. (Halktv)