CiddiGazete- Bekaert İzmit Çelik Kord Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine ait Kocaeli’nin İzmit ilçesindeki işyerinde Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından alınan grev kararı ile Bekaert Kartepe Çelik Kord Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine ait Kocaeli’nin Kartepe ilçesindeki işyerinde Özçelik-İş Sendikası tarafından alınan grev kararı, “milli güvenliği bozucu nitelikte” görüldüğünden Resmi Gazete’de 13 Aralık tarihinde yayımlanan kararla ertelendi.

GREV VE EYLEM

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Bekaert İzmit fabrikasında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan grev erteleme kararına uyulmadı ve işçiler greve çıktı.

Kısa adı Hak-İş olan Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonuna bağlı Özçelik-İş Sendikasının örgütlü olduğu Bekaert Kartepe fabrikasında ise grev erteleme kararına uyulacağı açıklanmasına rağmen işçiler işbaşı yapmadı, üretim durduruldu.

VALİ İLE GÖRÜŞME

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Bekaert Kartepe fabrikası yöneticileri ve sendika temsilcilerini makamında kabul ederek taraflarla görüştü.

Vali Yavuz, görüşmenin fotoğralarını, “Bekaert Kartepe Çelik Kord. San. Tic. A.Ş.’de grev kararına yönelik tarafları Valiliğimizde bir araya getirdik” notuyla sosyal medya hesabından paylaştı.

Vali Yavuz, taraflardan toplu sözleşme görüşmelerinin en kısa zamanda sonuca bağlanmasını istedi.

'MÜCADELEYE DEVAM'

Birgün gazetesi Bekaert İzmit fabrikasında grev yapan işçilerle görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın grevi erteleme kararını eleştiren işçiler “Mücadeleye devam” mesajı verdi.

İşçilerden Bülent Koç, Bekaert’te 18 yıldır çalıştığını belirterek, “Bu bizim ikinci grevimiz oldu. Sendikamızın ve bütün emekçilerin desteğiyle bu zorlu süreçten geçeceğiz. Ülkede ekonomik krizin her geçen gün daha da büyüdüğü bir süreçte yaşıyoruz. Grevin sonlandırılmak istenmesi bizce çok etik bir davranış değil. Grev yasal bir haktır ve yasal hakkımızı kullanacağız. Biz uçuk ücretler istemiyoruz. Yoksulluk sınırının altında ücretler istiyoruz. Süreci hep beraber sürdürüp haklarımızı alarak grevi kendimiz sonlandırmak istiyoruz” dedi.

'KARŞILANMAYACAK ŞEYLER DEĞİL'

Salgında üretime devam ettiklerini söyleyen Volkan Uzel ise “Burada 24 senedir çalışıyorum. Ücretlerimiz yıllar içinde çok düştü ve haklı olarak hak ettiğimiz ücreti istiyoruz. Bizim çalıştığımız fabrikanın bu şekilde davranması ve grevimizin yasaklanmasını biz kabul etmiyoruz. İsteklerimiz karşılanmayacak şeyler değil. Saatlik ücretimizin 2,5 eurodan 5 euroya çıkmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Ali Rıza Yanıktaş da süreci, “Biz eylül ayında toplu iş sözleşmesi sürecine girdik. Saat ücretlerine yüzde 130 zam istedik, işveren tarafı yüzde 50 verince anlaşamadık. 13 Aralık’ta grev kararı aldık. Greve çıkacaktık, grevimiz ertelendi. Biz tabii anayasal hakkımızı kullanarak greve çıktık, şu an grev hakkımızı kullanıyoruz” sözleriyle değerlendirdi.