CiddiGazete- Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) internet sitesinde Ekim ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı. Buna göre BOTAŞ'ın, 1 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere doğalgaz toptan satış fiyatlarında, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) tarafından işletilen Türkiye Organize Toptan Doğalgaz Satış Piyasası'nda belirlenen günlük referans fiyatının (GRF) baz alınmaya başlanacağı belirtildi. BOTAŞ'ın internet sitesinde yer alan duyuruda "Yeni fiyat mekanizması ile ülkemizin enerji merkezi olma hedefi ve vizyonu doğrultusunda doğalgaz kullanıcılarına piyasa tabanlı, sürdürülebilir ve öngörülebilir bir fiyat yapısı sunulması amaçlanmaktadır" denildi. Ancak bu yeni fiyat mekanizmasıyla hedeflenen tanımdaki değil, "gizli zam" çıktı.

"SANAYİCİNİN ÇOK DİKKATLİ OLMASI LAZIM"

GazDay Enerji Danışmanlık Genel Müdürü Mehmet Doğan, tarifede sanayiye fiyat artışı yok gibi gözüktüğünü ama olduğunu belirterek, "Sanayinin çok dikkatli olması lazım" uyarısında bulundu. Sanayinin eskiden tüketimlerinin yüzde 60'lık dilimi için tarife üzeri için yüzde 50 fazla ödediğine dikkat çeken Doğan, "Ekim tarifesiyle birlikte, yüzde 60'ın üzerindeki tüketimler eylül ayının 1-25 tarihleri arasındaki GRF ortalamasına bağlandı. Yani 26.097 TL oldu. Yani yüzde 40 üzerindeki kısım için yüzde 9.8 fiyat artışı oldu. Toplamda yüzde 5 fiyat artışı oldu. Altın, alüminyum, bakır, bor, çinko, demir/çelik, gümüş, krom, kurşun ve magnezyum üretimi ile petrol rafinerisi ve petrokimya sektörlerinde ise tüketimlerinin tamamına 26.097 TL uygulanacak. Yani fiyat artışı yüzde 37.3 olacak. Ekim GRF fiyatlarını takip edin, çünkü kasım ayı doğalgaz fiyatlarınız ekime göre belirlenecektir. Eğer BOTAŞ tekrar tarifeyi değiştirmezse" dedi.

KONAKLAMA SEKTÖRÜNE YÜZDE 25 ZAM

Doğan, büyük ihtimalle bu kış Avrupa'dan Türkiye'ye gelmesi planlanan yabancılar için bir de konaklama tarifesi çıktığına dikkat çekerek, "Turizm işletmesi belgesi almış olan, yıllık çekiş miktarı 300 bin metreküp ve altında olan oteller, tatil köyleri, butik oteller, özel konaklama tesisleri, moteller, pansiyonlar ve apart otellerin baz tarifesi yüzde 25 artmış" diye konuştu.

"NASREDDİN HOCA FIKRASI GİBİ"

Enerji IQ Bilgi Servisleri Genel Müdürü Emre Ertürk de BOTAŞ'ın sanayi tarifesinde yapılan yüzde 40 artış "zam" olarak adlandırılmasın diye tarifeyi GRF'ye endekslediğini belirterek, "İnanılır gibi değil. Tam Nasrettin Hoca fıkrası gibi" dedi. Ertürk, şunları söyledi:

"Yıllık tüketimi 300 bin metreküp üstünde olan kademe-2 sanayi tarifesindeki nihai fiyat yüzde 5 artıyor. Ama bu artışı maskelemek için aylık tüketimin yüzde 40'ı EPİAŞ'ın işlettiği gaz borsasındaki GRF'ye endekslenmiş. Yani zam gizlenmeye çalışılmış. Altın, alüminyum, bakır, bor, çinko, demir/çelik, gümüş, krom, kurşun ve magnezyum üretimi ile petrol rafinerisi ve petrokimya sektörlerinde faaliyet gösterenlerin tarifesi yüzde 37.35 artmış. Turizm işletmesi belgesi almış olan, yıllık çekiş miktarı 300 bin metreküp ve altında olan oteller, tatil köyleri, butik oteller, özel konaklama tesisleri, moteller, pansiyonlar ve apart otellerin baz tarifesi yüzde 25 civarında artmış."