CiddiGazete- Saros Araştırma Şirketi 2022 yılı Kasım ayı "Türkiye Gündemi ve Siyaset Araştırması" sonuçlarını açıkladı. Ankete göre, "Bu pazar bir Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılırsa seçimlerde oy kullanmanız durumunda belirtilen isimlere oy verip vermeyeceğinizi belirtir misiniz?" sorusuna cevap olarak Vatan Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Doğu Perinçek'e "oy veririm" diyenlerin oranı yüzde 6, "belki oy veririm" diyenlerin oranı ise yüzde 2,5 oldu.

Anketin sonuçları Aydınlık Gazetesinde yer aldı. Vatan Partisi'nin yayın organı Aydınlık'ın haberine göre, en son seçimde yüzde 0,2 oy alan partinin 2023'teki oy oranı yüzde 8.5 olarak gösterildi.

Saros, Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi, tarafından yapılan araştırma 12 bölgeyi esas aldı. Araştırma, 16 büyükşehir, 3 il, 87 ilçede ve bu il, ilçelere bağlı belde/ mahalle/ köyde yapıldı. 17 yaş üstü seçmen ve seçmen niteliği kazanacak toplam 11 bin 28 kişiye yüz yüze, telefon görüşmesi yapılarak ve WhatsApp numaralarına araştırma linki atılarak sonuçlara ulaşıldı.

Ankete katılanlara parti tercihlerine göre "Bu pazar bir Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılırsa seçimlerde oy kullanmanız durumunda belirtilen isimlere oy verip vermeyeceğinizi belirtir misiniz?" sorusu da soruldu. AKP seçmeni içinden Perinçek'e "evet oy veririm" diyen yüzde 2,5 iken "belki oy veririm" diyenlerin oranı da yüzde 2,5 oldu.

CHP seçmeni içinde Perinçek'e "evet oy veririm" diyenlerin oranı ise yüzde 1, "belki oy veririm" diyenlerin oranı yüzde 2,7 belirlendi.

MHP seçmeni arasında Perinçek'e "oy veririm" diyenlerin oranı yüzde 1,5 "belki oy veririm” diyenlerin oranı yüzde 2,9 oldu.

İyi Parti seçmeni arasında Cumhurbaşkanlığı seçiminde Perinçek'e "oy veririm" diyenlerin oranı yüzde 6,8, "belki oy veririm" diyenlerin oranı ise yüzde 1,4 olarak yansıdı.

HDP seçmeni içerisinde Doğu Perinçek'e "oy veririm" diyenlerin oranı yüzde 1,4 oldu. HDP seçmeni arasında Doğu Perinçek'e "belki oy veririm" diyenlerin oranı da yüzde 1,4.

Sözde ankete göre, kararsızlar içinde Perinçek'e "oy veririm" diyenlerin oranı yüzde 14,1, "belki oy veririm" diyenlerin oranı ise 5,6. "Oy kullanmayacağım" diyenler arasında Perinçek'e "oy veririm" diyenler yüzde 20, "belki oy veririm" diyenlerin oranı ise yüzde 1,8.

2018 genel seçimlerinde Vatan Partisi yüzde 0,2 oy aldı. Bugüne kadar yapılan tüm anketlerde partinin oy oranı yüzde 0,2 ile 0,5 arasında değişti. Saros'un araştırmasında, Vatan Partisi'nin seçim barajı olan yüzde 7'yi geçtiği ilk kez görüldü.