CİDDİGAZETE

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile organize edilen Adalar Ulaşım Çalıştayı, İBB Ulaşım ve Çevreden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Orhan Demir, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ve Adalar Kaymakamı Dr. Mustafa Ayhan'ın açılış konuşmalarıyla başladı.

Konuşmalar devam ederken sahneye çıkan bir kişi söz aldı. Söz konusu kişi, adalardaki ulaşım çözümlerine dışarıdan gelen kişilerin değil kendilerinin karar vereceklerini söyledi.

Dinleyiciler arasında bulunan hayvan hakları savunucusu bir kadın, konuşmacıya tepki göstererek, ‘Her şey çok güzel olacak' dedi ve atlı faytonların kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Bu sözler üzerine tartışmaya dahil olan faytoncular ile kadın arasında gerginlik yaşandı. Kadının siyaset yaptığını ileri süren faytoncular salonu terk etti.

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, gerginlik yaşanmaması için olaya müdahale etti. Çalıştaya bir süre ara verildi.

‘YAYA KÜLTÜRÜNÜN GENİŞLETİLMESİ’

Adalar Ulaşım Çalıştayı’nın açılış konuşmalarını Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül ve Adalar Kaymakamı Dr. Mustafa Ayhan ve İBB Ulaşım ve Çevreden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Orhan Demir yaptı.

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül özetle şunları söyledi:

"Biz, buranın İstanbul'da yapamadığımız yaya kültürünü, yayanın her türlü rahatlığını en iyi örneklendirebileceğimiz yer olmasını istiyoruz. Bunu sağlamakta büyük bir müşkül içindeyiz. Her gün bunu konuşuyoruz. Çalıştayda 'Yaya kültürünün daha da genişletilmesi için ne yapabiliriz'i de konuşmak gerektiğini düşünüyorum. Benim gönlüm önceliğin yayada olması. En azından adanın büyük bölümünde yürüme, yürüyüş ve yaya kültürünün genişletilmesi gerektiğini düşünüyorum. Elbette bir şehirde yaşıyoruz. Hastalar var, yaşlılar var, başka zorunlu nedenler var. Bu nedenle ada içi ulaşım meselesini çok yoğun, hararetli, belki kimi zaman karşı karşıya gelecek şekilde tartışmak zorundayız. Fayton meselesini de fiili durum haline gelmiş akülü araçlar meselesini de bisiklet yolunu da tartışmak zorundayız. Tartışacağız ve burada konuşacağız. Benim isteğim serbest mekanlarda konuştuğumuz bu konuları ve hemen hemen herkesin gitgide mutabık hale geldiği bu konuda birbirimizi karşı taraf olarak görmeden, konuyu farklı taraflarından ortak noktaya doğru çekerek bir adıma doğru gitmemiz gerekiyor."

‘ADALAR'DA PLAN EKSİKLİĞİMİZ VAR’

Adalar Kaymakamı Mustafa Ayhan da Adalar'ın temel sorunlarından birinin ulaşım olduğuna işaret ederek, "Aslında bizim ulaşım sıkıntımız yok. Adaya ulaşım ve ada içi ulaşımda sıkıntımız yok, temel sıkıntımız nitelik. Kamu olarak bu nitelikler konusunda taviz verdiğimiz sürece Adalıların bu noktada eleştirilerinin artarak devam edeceği kanaatindeyim" dedi.

Adalar'ın sit alanı olduğunu hatırlatan Ayhan, şöyle devam etti:

"Bu, 'araçtan arındırılmış' demektir; 'yaya önceliği' demektir. Burada yaya, trafikteki en önemli unsur. Bunun ötesindeki bütün unsurlar ikinci planda. Böyle bir sayfiye, huzur yerinde toplu ulaşımı nasıl sağlayacağımız düşünüldüğünde, geçmişte bu konuda tek yetkilendirilmiş olan faytonlu toplu ulaşım. Bugüne geldiğimizde ada içindeki ulaşımın kangren olduğunu, birbirine girdiğini ve bir çok noktalarda noksanlığımız olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Zaman zaman da çeşitli platformlarda bunu konuşuyoruz. Benim kanaatime göre, bu çalıştayla ulaşılacak sonuçlarla sorunun çözümlenebilmesi için adalarımız temel bir ihtiyacı ve eksikliği daha var. Adalar'da plan eksikliğimiz var. Bugüne kadar hangi olumsuzluğu gördüysek adalarda yaşadığımız ve bahsettiğimiz, plan olmadığından. Plan olmadığı zaman da herkesin kendi planı ya da plansızlık üzerine kurulu farklı politikalar geliştirilmiş geçmişte. Bu plansızlığın üzerine de bugün yaşadığımız olumsuzlukları yaşıyoruz."

Ayhan, Adalar'da acil bir master plana ihtiyaç olduğunu belirterek, "Adalarımızın mevcut potansiyeli, potansiyel içindeki değerleri ve bunların nasıl çözülmesi gerektiği bir kurallar silsilesi haline getirilip, toplu ulaşım eylem planını bunun içine katmamız gerekiyor. Öncelikle ulaşım master planına ihtiyacımız var. Ulaşım master planı ile de toplu ulaşım eylem planı olması gerekiyor. Eylem planı içerisinde sadece fayton ve at meselesi, akülü meselesi değil, entegre ulaşım sistemi çözümünü sağlamamız gerekiyor. Ada içi ulaşımı entegre bir metotla topluca çözebilecek bir çözüm üretmemiz gerekiyor" diye konuştu.

‘ORTAK ÇÖZÜME VARABİLECEĞİMİZE İNANIYORUM’

İBB Ulaşım ve Çevreden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Orhan Demir, çalıştayda tüm paydaşların görüşlerini almak ve çıkacak sonuçlara göre bir yol haritası belirlemek istediklerini ifade ederek, "Bu sorunlar yıllarca çok tartışıldı. Maalesef bugüne kadar bazılar çözüldü belki ama genel anlamda çözülemeyen sorunlarımız var. Umarım bu çalıştay bir başlangıç olur. Bundan sonra yapacağımız, bunun altına gelecek çalışmalarla sorunların hepsini ele alıp, yine tüm paydaşların katılımıyla ortak bir akılla, herkesin üzerinde anlaşabileceği ortak çözüme varabileceğimize inanıyorum" değerlendirmesini yaptı.

Demir, çalıştayda önemli bir sorun olan adalara ulaşımın, adalar arasındaki ilişkilerin, ada içerisindeki lojistik faaliyetlerin, fayton sorununun, artan elektrikli araçların kontrolsüz biçimde dolaşmasının, imar planlarındaki eksikliklerin, çevre sorunlarının tartışılacağını anlattı

Oluşturulan 6 masada belirlenen konuların ele alınacağını, daha sonra her masanın kendi sonuçlarını aktaracağını ve çalıştay sonunda ortak bildiri yayımlanacağını dile getiren Demir, mümkün olduğunca geniş katılımla alt komisyonlar kurulacağını söyledi.

ÇALIŞMA GRUPLARI

Adalar Ulaşım Çalıştayı’nda Dr. Haluk Gerçek’in moderatörlüğünde Ada İçi Toplu Ulaşım, Doç. Dr. Eda Beyazıt’ın moderatörlüğünde Yaya Ulaşımı/ Bisiklet ve Akülü Araç Ulaşımı, Prof. Dr. Murat Arslan’ın moderatörlüğünde Hayvan Hakları ve Çevre, Prof. Dr. Alper Ünlü'nün moderatörlüğünde Adalar Lojistik Sistemleri, Şehirhatları Genel Müdürü Sinem Serhan Dedetaş'ın moderatörlüğünde Adalar Arası ve Ana Karaya Ulaşım, Prof. Dr. Mehmet Ocakçı’nın moderatörlüğünde Turizm ve Rekreasyon başlıklı konularla ilgili oluşturulan çalışma gruplarına katılan kişilerin görüş ve önerileri alındı.