CİDDİGAZETE

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 20 yıldır tutuklu bulunan Alaattin Çakıcı'yla 24 Haziran seçimleri öncesi Kırıkkale'de tedavi gördüğü hastanede bir araya gelmiş ve bu görüşme kamuoyunda yankı bulmuştu.

Ardından MHP af tasarısını gündeme getirmiş ve çerçevesini de genel hatlarıyla çizmişti. Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, bugün yaptığı açıklamada, af tasarısını pazartesi günü Meclis'e sunacaklarını belirterek, tasarıyla ilgili daha geniş bilgiler verdi.

Feti Yıldız'ın açıklamalarında, kimlerin af kapsamı dışında tutulacağı belirtildi ve 162 bin hükümlünün yasadan faydalanabileceği ifade edildi.

Bu noktada cinayete azmettirme ve Cumhurbaşkanı'na hakaret gibi bir çok suçtan hükümlü bulunan Alaattin Çakıcı'nın da durumu tartışılmaya başlandı.

ALAATTİN ÇAKICI KİMDİR?

20 Ocak 1953 tarihinde, Trabzon'un Arsin ilçesine bağlı Fındıklı köyünde doğdu. Alaattin Çakıcı'nın babası, sol görüşlü militanlar tarafından İstanbul'da sahibi olduğu kahvehanede şehit edildi.

MİT bir dönem, özellikle Ermeni Asala örgütüne karşı Avrupa'daki operasyonlarda kullandı.

Daha sonra kırmızı bültenle aranan Alaattin Çakıcı, 17 Ağustos 1998'de, modacı Canan Yaka ile şarkıcı Selçuk Ural'ın kızı Aslı Ural'la Fransa'nın Nice kentinde yakalandı.

Çakıcı'nın üzerinden Nedim Caner adına düzenlenmiş kırmızı pasaport ve 17 bin dolar çıktı.

İDDİA EDİLEN SUÇLAR VE ALDIĞI CEZALAR

- Gazeteci Hıncal Uluç'u yaralamaya azmettirmek davasında üç yıl dört ay hapis cezası verildi.

- 15 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan Karagümrük Spor Kulübü Lokali'ne yönelik 26 Mart 2000 tarihinde düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili davada, "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan üç yıl dört ay, müessir fiile azmettirmekten de 14 yıl dokuz ay cezaya çarptırıldı. Yargıtay, çete suçundan verilen cezayı onarken, müessir fiile azmettirme cezasında usul eksikliği buldu.

- Borsacı Adil Öngen'in arabasının kurşunlanmasıyla ilgili olarak 10 yıl 10 ay cezaya çarptırıldı.

- Uludağ'da 1995 yılında eski eşi Nuriye Uğur Kılıç'ın öldürülmesi olayında azmettirici olduğu iddiasıyla yargılandı ve 2006 yılında Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından önce ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Kılıç'ın Çakıcı'ya söylediği "Öcalan senden daha şerefli" sözü nedeniyle tahrik indirimi yaptı ve 19 yıl iki ay hapis cezası verdi.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezası verildi.

DERİN DEVLET İLİŞKİSİ İDDİALARI

Borsacı Adil Öngen'in kurşunlanmasıyla ilgili davaya katılan Çakıcı, yurtdışında Millî İstihbarat Teşkilatı adına çalıştığını ve hep devleti koruduğunu ama "piyon gibi" kullanıldığını öne sürdü. Çakıcı, en demokratik ve gelişmiş ülkelerde bile derin devletin var olduğunu ve olması gerektiğini savundu, "ama bizdekilerin cılkı çıkmış" dedi.

Millî İstihbarat Teşkilatı'nın eski Yurtdışı İstihbarat Başkanı Nuri Gündeş, NTV'de derin devlet konusunun tartışıldığı canlı yayında Alaattin Çakıcı'dan söz ederken, "Dinliyorsa yanaklarından öperim; eğer devlete bir hizmeti varsa..." diye konuştu.

Ardından Şişli Cumhuriyet Savcılığı, programda organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’dan söz eden Nuri Gündeş hakkında, “suçluyu övmek” suçundan soruşturma başlattı.

Siyasi partilerden tepki geldi

AKP'li Eyüp Fatsa, "Hukuk devletinde bu tür ilişkileri, duygusal yaklaşımları haklı göstermek mümkün değildir. Bu yapılanlar, beyanlar, gerekçesi ne olursa olsun yanlıştır" diye konuştu.

CHP'li Mustafa Özyürek ise devlet hizmetinin devlet memurları eliyle yürütülen bir görev olduğuna dikkat çekerek, "Bunun mafyaya, çeteye havale edilmesi mümkün olamaz. Bu açıklama mafyalaşmayı, çeteleşmeyi özendiren bir davranış. MİT'te görev yapmış insanların olur olmaz şekilde konuşması da yanlıştır. Hem konuşması yanlıştır; hem de söylediği sözlere katılmak mümkün değildir. Alaattin Çakıcı gibi pek çok karışık işe girmiş birisinin devlet görevlileri tarafından yanağı öpülüyorsa vay o devletin haline" dedi.

SAĞLIK RAPORU VERENLER TUTUKLANDI

Hükümlü Alaattin Çakıcı’ya verilen sağlık raporları mercek altına alındı. Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi’nde süresiz sağlık kurulu raporu verildiği ortaya çıkan Çakıcı, sınırsız ziyaretçi imkânına kavuşmuştu. Söz konusu raporda, “Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü derecedeki akrabaları ve yakın arkadaşları ile haftanın 7 günü saat 09.00 ile 20.00 arasında görüşebilmesi yeniden hayata bağlayabilir” denilmişti. Türk Tabipler Birliği (TTB), bu raporu inceledi. Sağlık Bakanlığı da raporu verenler hakkında suç duyurusunda bulununca Kırıkkale İl Sağlık eski müdürü, hastanenin başhekimi ve dört hekim tutuklandı. Görüşmelere izin veren savcı ise başka bir göreve atandı.

MHP'NİN KAPSAM DIŞI TUTTUĞU SUÇLAR

5736 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda yer alan soykırım, insanlığa karşı suçlar, örgüt, kasten öldürme, kasten öldürmenin nitelikli halleri, insan üzerinde deney, organ veya doku ticareti, işkence, neticesi sebebiyle ağırlaşmış işkence, eziyet, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanlarla cinsel ilişki, cinsel taciz, devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, düşmanla işbirliği yapmak, devlete karşı savaşa tahrik, temel milli yararlara karşı faaliyette bulunmak için yarar sağlama, yabancı devlet aleyhine asker toplama, askeri tesisleri tahrip ve düşman askeri hareketleri yararına anlaşma, düşman devlete maddi ve mali yardım, anayasayı ihlal, cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı, yasama organına karşı suç, hükümete karşı suç, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyan, silahlı örgüt, silah sağlama, suç için anlaşma, askeri komutanlıkların gaspı, halkı askerlikten soğutma, askerleri itaatsizliğe teşvik, yabancı hizmetine karşı asker yazma-yazılma, savaş zamanında emirlere uymama, savaş zamanında yükümlülükler, savaşta yalan haber yapma, seferberlikle ilgili görevin ihmali, düşmandan unvan ve benzeri payeler kabulü, devletin güvenliğine ilişkin belgeler, devletin güvenliğine ilişkin bilgiler temin etme, siyasal ve askeri casusluk, devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, uluslararası casusluk, askeri yasak bölgelere girme, devlet sırlarından yararlanma-devlet hizmetlerinde sadakatsizlik, yasaklanan bilgileri temin, yasaklanan bilgilerin casusluk maksadıyla temini, yasaklanan bilgileri açıklama, yasaklanan bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklama, taksir sonucu casusluk fiillerinin işlenmesi, devlet güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma suçları ile bu suçların 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'ndaki karşılığı olan suçlar; 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu; 5816 Sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun; 6831 Sayılı Orman Kanunu'ndaki suçlar kanun teklifinde kapsam dışı bırakıldı.