Yerel seçimler yaklaştıkça talipler de bir bir kulislerde dillendirilmeye başlandı. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için MHP'nin AK Parti'ye destek vereceğini, bunun karşılığı olarak da genel başkan yardımcısı Celal Adan'ın, İstanbul'un bir ilçesinde belediye başkanı olması için destekleneceğini yazdı. Sarıkaya'nın yerel seçimlerle ilgili kulis bilgilerinin yer aldığı yazısı şöyle:

TBMM’nin kulisinin bir süredir ağırlıklı tek konusu var: Belediye başkan adaylıkları... Aday olmak isteyenlerin ağırlıklı bölümü ise milletvekilleri... Aslında yeni sistemde Meclis’in icracı yapısı kalmayınca belediye başkanlıklarının öne çıkacağı söyleniyordu; ancak bu kadar çok olabileceğine de ihtimal verilmiyordu

O derece ki bırakın büyükşehirleri, ilçe belediye başkanlıkları için de kıran kırana mücadele var. Hazırlıklar, sahaya sürüleceği iddia edilen bakanlar, parti yöneticilerinin de bulunduğu isimler açısından bakıldığında, Cumhurbaşkanlığı seçimindeki kadar kıran kırana mücadeleye belediye başkanlığı seçiminde tanık edileceği görülüyor.

Özellikle de 7 büyük kent, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Adana, Mersin’de adı geçen isimler partilerin en etkin isimleri. Buna neden de eğer zamanında yapılırsa Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminin hemen öncesinde gerçekleşeceği için diğerine olan etkisi...

4 büyük ilde partilerin sahaya süreceğini iddia ettiği isimler şöyle...

İSTANBUL... AK Parti İstanbul’a çok önem veriyor; en etkin ismiyle çıkmak istiyor. Bazı isimler sıcak bakmadığı için rölantide bekliyor. CHP’nin kulübesinde ise sahaya süreceği 2’si Sivaslı, ü3’ü milletvekili 4 isim var: İlhan Kesici, Abdüllatif Şener, Akif Hamzaçebi ve Gürsel Tekin... MHP ilçe belediyelerine ağırlık veriyor; Celal Adan’ın adı geçiyor.

ANKARA... AK Parti’de mevcut büyükşehir belediye başkanıyla devam olasılığı ağır basıyor. Ancak ilçe belediye başkanları veya eski ve yeni bakanlar ile genel başkan yardımcılarından birinin olmasına da kapı aralanıyor. İstanbul gibi Ankara için de son karar Erdoğan’ın...

CHP’de öne çıkan 4 isim var: CHP’den geçen seçimde aday olan MansurYavaş listenin en ön sırasında; Milletvekili Levent Gök, Kılıçdaroğlu’nun partiye dönmesini isteyip başaramadığı Aylin Nazlıaka ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen... MHP’nin en güçlü ismi ise Ankara Milletvekili Erkan Haberal; ancak son karar verici Genel Başkan Bahçeli olacak...

İZMİR AK Parti’de Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar adı dile getiriliyor. Bakanlardan birinin olma ihtimali ile ilçe başkanlarına da şans veriliyor.

CHP’de ise öne çıkan 4 isim var: Mevcut başkan, milletvekilleri Tuncay Özkan ve Selin Sayek Böke, bir de ilçe belediye başkanlarından biri...

ANTALYA AK Parti’de en güçlü aday Menderes Türel. Ancak bir bakanın olma ihtimalinden söz edene de rastlanıyor; ilçe belediye başkanlarından isteyenin bulunduğunun da altı çiziliyor.

CHP’de ise 3 isim önde görünüyor: 2 ilçe belediye başkanı ve Milletvekili Çetin Osman Budak...

Yarışın kıl payı tamamlandığı Adana, Mersin, Bursa, Manisa için de partiler kolları sıvamış; AK Parti’de Manisa için Milletvekili Selçuk Özdağ ismi üzerinde ağırlıkla durulurken, Bursa, Mersin ve Adana için bakan isimleri sayılıyor.

MHP’nin elinde tuttuğu Adana ve Mersin’de mevcut büyükşehir belediye başkanlarıyla seçime gidebileceğine vurgu yapılıyor.

CHP de İYİ Parti ve Saadet Partisi’yle birlikte büyükşehirlere asılıyor; belediye meclisleri ve ilçeler üzerinde uzlaşı sağlanabileceğine vurgu yapılıyor. Seçime 1 yıl kala TBMM’de başkanlık için sel gibi milletvekili taşkını yaşanıyor.