CiddiGazete- CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, Kahramanmaraş merkezli depremler hakkında yaptığı açıklamada, “Yaşanan bu kötü günlerin tek sorumlusu mevcut iktidardır” dedi.

CHP’li Akkuş İlgezdi, 11 ilin etkilendiği Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi hakkında yaptığı açıklamada, “Yıllardır Cumhuriyet Halk Partisi olarak deprem gerçeğine dikkat çekmemize, TBMM gündemine defalarca getirmemize rağmen bugün yaşanan bu deprem, iktidarın herhangi bir hazırlığının ve önleminin olmadığını bize çok acı bir şekilde gösterdi. Yaşanan felaketten önce uyardık, ülkemizin böylesi büyük bir depremi kaldıramayacağını defalarca gündeme getirdik. Cumhur İttifakı ne yaptı; sayısal çoğunluklarına sığınarak defalarca sunduğumuz tekliflere ret oyu verdi” ifadelerini kullandı.

DEPREMLERDE EN ÇOK CAN KAYBI TÜRKİYE'DE

Akkuş İlgezdi açıklamasını şöyle sürdürdü:

Verdiğimiz onca teklife incelemeden ret oyu verenler, yaşanan felaketin mimarıdır. Yıllardır uyarıyoruz, ‘Deprem gerçeğini unutmayalım’, ‘Bütçe ayıralım’, ‘Araştırma komisyonu kuralım.’ Maalesef bu uyarılara kulaklarını tıkadılar. ‘Şahsım isterse olur, şahsım istemezse olmaz’ diyenler bugün bu yaşananların tek sorumlusu olarak, vatandaşlarımızın yaşadıkları bunca zorluğa yeni bir acı daha eklediler.

DEPREM VERGİLERİ NEREDE?

Defalarca sorduk, tekrar soracağız. Cevabını alana kadar da sormaya devam edeceğiz. 2002 ve 2023 yılları arasında toplanan deprem vergileri ne kadardır? Hangi bakanlıklar, hangi kurumlar tarafından hangi amaçla kullandıklarını vatandaşlarımıza açıklamalılardır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bugün tekrar TBMM Başkanlığına yazılı olarak deprem vergilerini, toplanan vergilerin bugüne kadar hangi çalışmalarda kullanıldığını, deprem risk çalışmasını, kaç AFAD ve AKUT personeli, gönüllüsü olduğunu, hangi eğitimlerden geçtiklerini soracağım. Gelecek cevabı kamuoyu ile tekrar paylaşacağım.

İMAR AFFI ENKAZI

10.2 milyon vatandaşın başvuru yaptığı imar affında 7 milyon 85 bin 969 adet Yapı Kayıt Belgesi verildi. Peki, bir kez daha sormak istiyorum, 7 milyonu geçkin bu yapıların kaç tanesine belge verilirken deprem risk kontrolü yapıldı? İmar affından toplanan 26 milyar liralık bütçeyi nerede kullandılar? Hangi riskli yapının güçlendirilmesi veya yeniden inşası için kullandılar? Bunlar birer hata değil, bunlar kabul etmemiz mümkün olmayan tercihlerdir. Yapılacak ilk seçimden sonra bu tercihlerin sorumluları, Adalet karşısında tek tek hesap vereceklerini bilmelidirler.

İktidarın her ilimizde, tüm konut ve işyerleri için olası bir depreme karşın risk haritasını çıkarması, tedbir alması gerekirdi. Bugün, üzülerek ifade etmek gerekirse 11 ilimiz için geç kalmış olabiliriz ama bugünden tezi yok tüm illerimizde, tüm yapılar için risk haritası yapılmalı, riskli yapıların tespiti yapılmalıdır. Gerekli tedbirler bugünden itibaren almalılardır.

GÜNDEM DEĞİŞTİRME ÇABALARI

Bugün bunları söylüyoruz diye trol ordularını üzerlerimize salıyorlar, bant daraltmaları yaparak vatandaşlarımıza ulaşmamızı kısıtlıyorlar. Gerçek bilgileri ulaştırmamızı engelliyor, yandaş televizyon ve gazeteleri tarafından gündemi değiştirmek için çaba harcıyorlar. Bütün bu çabaları beyhudedir. Biz iktidarın bütün engellemelerine rağmen tüm yönetim kadrolarımız ile birlikte, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde vatandaşlarımızın yaralarını sarabilmek adına yanlarında olmaya, dertlerini dinlemeye, çözüm üretmeye devam edeceğiz. Bir an olsun vatandaşlarımızı yalnız bırakmaya da niyetimiz yok. Ülkemizin kurucusu, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Cumhuriyet, bilhassa kimsesizlerin kimsesidir.’

Deprem felaketinden canlarını kurtarmış vatandaşlarımızın, hayata tekrar tutunabilmeleri adına, barınma, eğitim, sağlık ve birçok sorunun acilen TBMM çatısı altında konuşulması ve alınan kararların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerekmektedir. Binlerce can kaybının yaşanmasında kimin, hangi kurumun ihmali var ise halkın iktidarında kanunlar önünde hesap vereceğini, kimsenin yanına kâr kalmayacağını bir kez daha kamuoyuna bildirmek isterim.”