CiddiGazete- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kur Korumalı Mevduat (KKM) Hesabı’na ilişkin dünkü açıklamalarının ardından CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat da aynı konuyu ele aldı.

Özgür Karabat, Twitter hesabından paylaştığı mesajlarla Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye KKM’ye ilişkin sorular yöneltti.

Karabat’ın mesajları şöyle:

"ÖZELLEŞTİRME 63 MİLYAR DOLAR, KKM 60 MİLYAR DOLAR

1) Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemini öve öve bitiremeyen Sn. Nureddin Nebati’ye soralım:

KKM’de büyük gizlilik var. Sisteme girenlerin sayısını neden saklıyorsunuz?

2) KKM’deki şirket oranı nedir? Şirketlerin toplam mevduattaki payı kaçtır?

Tüm mevduatların dövize endeksli kısmı yüzde 72’yi buldu. Bu nasıl liralaşma politikasıdır?

3) KKM başladığında dolar kuru 18 TL’ydi. 7 ay sonra dolar yeniden 18 TL’ye çıktı. Bu arada 100 milyar TL’ye yakın faiz verdiniz, on milyarlarca liralık vergiden feragat ettiniz.

4) Yılsonunda KKM’nin faturası 300 milyar TL’yi aşacağa benziyor. Tüm bu tabloya rağmen KKM’yi nasıl halen başarılı buluyorsunuz?

5) AKP’nin 20 yılda yaptığı özelleştirmeler 63 milyar doları buldu. KKM’ye park etmiş paranın karşılığı ise 60 milyar dolara ulaştı. Siz özelleştirme geliri kadar varlığı sadece 7 ayda dolarize ettiniz.

KKM ile TL cazip değil, rezil edildi.

6) KKM sonlandığı an burada biriken 1 trilyon TL dolara yönelirse bunu karşılayacak değil 60, 1 milyar dolarınız dahi yok. Türkiye’yi çok ciddi bir döviz krizine soktuğunuzun farkında değilsiniz. Bunun nesiyle övünüyorsunuz?

7) Aralık 2021’den bu yana enflasyon ve döviz kurları başta olmak üzere ekonomiye dair ne öngörüde bulundaysanız tutmadı. İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?

8) Açlık sınırı 6 bin 840 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 22 bin 279 TL’ye çıktı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez sizin sayenizde barınma ve beslenme krizi ortaya çıktı. Yarattığınız tablodan memnun musunuz?

9) Finansal istikrar ve güvenden bahsedip Sn. Genel Başkanımıza suçlamada bulunmuşsunuz. Türkiye’de finansal istikrar ve güveni yıkan bizatihi sizsiniz! Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış! Sizde hiç utanma duygusu kalmadı mı?

10) Sn. Nebati, belli ki Saray’dan talimat almışsınız ama şunu size söyleyeyim. Sizi ön plana atarak Saray kendi sorumluluğundan kaçmaya, tek suçlu sizi ilan etmeye çalışıyor. Yakında gece yarısı kararnamesiyle görevden alınırsanız şaşırmayın.”

KILIÇDAROĞLU NE DEMİŞTİ?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin dün Edirne’de düzenlenen grup toplantısında, “Kur korumalı mevduat sahiplerine, yani bir avuç kişiye sesleniyorum. Bizim iktidarımızda sadece ve sadece faizi alacaklar. Öyle döviz garantisi falan yok. Türkiye sömürge bir ülke değil, birilerinin sömürge alanı da değil” diye konuşmuştu.

NEBATİ NE DEMİŞTİ?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının ardından Twitter hesabından paylaştığı bir dizi mesajda KKM hakkında bilgi verip, Kılıçdaroğlu’nu vatansever olmamakla suçlamıştı.

“Ana muhalefet partisi genel başkanının yıkıcı muhalefet uğruna devlette devamlılık esastır yaklaşımına ters, finansal istikrarı ve finansal güveni zedeleyici türden spekülatif açıklamaları her bakımdan vatanseverlikten uzaktır” diyen Bakan Nebati’nin mesajları şöyle:

“Sayın @kilicdarogluk, Kur Korumalı Mevduat Hesabı (KKM) finansal istikrarı temin etmek ve makroekonomik dengeleri sağlamlaştırmak amacıyla devreye aldığımız uygulamalardan biridir.

Bu uygulamayla temel hedefimiz olan finansal istikrar sağlanmış; vatandaşlarımızın tasarruflarını milli para birimimiz olan TL cinsi hesaplarda tutmaları özendirilerek döviz talebi sınırlandırılmıştır.

Uygulama ile tasarruflarını döviz yerine TL cinsi hesaplarda değerlendirmeyi tercih eden vatandaşlarımızın döviz kuru değişimlerinden etkilenmemesi sağlanmaktadır.

Dolayısıyla, mevduat sahiplerinin hem TL faizinden hem de döviz kurundaki artıştan aynı anda getiri elde etmeleri söz konusu değildir.

Vade sonunda kurdaki artış TL faizini aşarsa yalnızca kurdaki artış kadar; aksi durumda ise en fazla yıllık yüzde 17 getiri elde edilmektedir.

KKM uygulamasından yararlanan vatandaşlarımızın toplam mevduat büyüklüğü bankacılık sistemindeki toplam TL mevduatların yaklaşık üçte birine, toplam vadeli mevduat hesaplarının ise yarısına yakınına ulaşmıştır.

“Bir avuç insanın bundan faydalandığı” iddiasının aksine uygulamaya vatandaşlarımızın yoğun ilgi gösterdiği açıktır. KKM uygulaması için asgari mevduat tutarı bulunmamakta, isteyen her vatandaşımız bu üründen faydalanabilmektedir.

Finansal istikrarın sağlanması amacıyla devreye alınan KKM Uygulaması jeopolitik gelişmeler ve arz güvenliğine ilişkin yaşanan tüm sorunlara rağmen finansal istikrarın tesis edilmesinde etkin rol oynamıştır.

KKM uygulamasının finansal istikrar ve makroekonomik göstergeler üzerindeki olumlu etkilerini yok sayarak gerçeği çarpıtmaya çalışmak kesinlikle milletimizin ortak menfaatlerini gözeten bir yaklaşım değildir.

Ana muhalefet partisi genel başkanının yıkıcı muhalefet uğruna devlette devamlılık esastır yaklaşımına ters, finansal istikrarı ve finansal güveni zedeleyici türden spekülatif açıklamaları her bakımdan vatanseverlikten uzaktır.

Böylesi ciddiyetsiz ve spekülatif açıklamaları milletimizin takdirlerine bırakıyorum.”