CiddiGazete- TBMM Genel Kurulu'nda bugün, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı, bağlı kuruluşların 2023 Yılı Merkezi Bütçe Kanun Teklifi ile 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşülüyor. Bakanlıkların bütçe görüşmeleri başlamadan önce söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, dün TBMM Başkanlığı'na sunulan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni eleştirdi. Özel şunları söyledi:

"ANAYASAYA AYKIRI OLACAK İŞ DEĞİL"

"Dün gece yarısı Meclis’e bir kanun teklifi sunuldu. Kanun teklifinde çok kritik iki madde var. İkisi de bu Meclis’te, Türkiye’de çok tartışılmış maddeler. Birincisi: limanlar ihaleye çıkmış kiraya verilmiş. Geçtiğimiz yıl bununla ilgili bir kanuni düzenleme yapıldı. Komisyonda itiraz ettik, burada itiraz ettik. Anayasa’ya aykırı olacak iş değil. Kiracının sözleşmesi bitiyor ve o günkü ihaleye göre çok elverişli şartlar artık o liman ama bir kanunla içindeki kiracıya ihalesiz 49 yıla tamamlama, 'olmaz' dedik.

Anayasa Mahkemesi toplandı iptal etti. Geçende getirilmişti tartışmıştık geri çekildi, 'yeniden inceleyeceğiz' diye. Tekrar koymuşlar. İkinci maddede: elektrik ihtiyacının aciliyeti binaen bir yönetmelik. Yönetmelik diyor ki, 'elektrik lazım, zeytinlikler kesilir, mümkünse taşınır, altı maden aramasına açılır.' Bunu da Danıştay iptal etti. Kanun getiriliyor, 'zeytinliklerin kesilmesi, mümkünse taşınması acilen maden aramasına açılması.' Bu da Anayasa'ya aykırı. Anayasa Mahkemesi'nin dilinde tüy bitti. Zeytinlerin, ormanların özel bir yeri var. Kimse maden çıkarılmasın demiyor."

"GÖTÜRÜRSENİZ ŞANINIZA YAKIŞMAZ"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a da çağrıda bulunan Özel, "Belli ki bakan bugün Togg konuşulsun istiyor. Ne getirdiyse, millete verilen yetkinin geri alınmayacağı gibi hediye de geri alınmaz. Onu da Meclis'te bırakın. Bir şarj ünitesi koyun, götürürseniz şanınıza yakışmaz. Eksiği, gediği görülsün. Genel Sekreter de şarja taksın, milletin vekilleri bir düzen bulunur test eder katkımız olur. Biz Togg’la gurur duyarız. Geçmişte mazotlu yapmaya çalıştılar karşı çıkmıştık. Doğru işlere destek verdik. Sonuçta bu Meclis'e bir elektrikli araç geliyorsa doğrudur, geri giderse ayıptır" dedi.

Elindeki kanun teklifini gösteren Özel, "Togg doğrudur ama bu utanç verici bir şeydir. Togg'la övünenler bundan vazgeçin" diye konuştu. (Anka)