Siyaset Bilimi Uzmanı Yüksel Bölük 2014 Mahalli İdareler Seçimlerinde CHP'nin kazandığı belediye başkanlıkları üzerinden 2019 Mahalli İdareler Seçimleri için bir simülasyon hazırladı. Simülasyona göre 2019 seçimlerinde AK Parti ve MHP ortak aday çıkarırsa, CHP'nin elindeki pek çok belediyeyi kazanacak.

Simülasyonda 2014 seçimlerinde CHP'nin kazandığı 172 belediye incelendi. 6 küçük ilçe belediyesi ile ilgili anlamlı veri bulunamadığından anlamlı bir sonuca ulaşılamadı.

Geriye kalan 166 belediyenin 91'i ittifaka gidiyor, CHP ise ancak 75 belediye başkanlığını yeniden kazanabiliyor.

ALTI BÜYÜKŞEHİR'DEN DÖRDÜ GİDİYOR

CHP 2014 seçimlerde kazandığı 6 büyükşehir belediye başkanlığından sadece 2 tanesini (İzmir ve Muğla) elinde tutabiliyor. Simülasyona göre Aydın, Eskişehir, Hatay ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyelerini ise ittifakın adayı kazanıyor.

Yine CHP, 2014 yılında kazanmayı başardığı 8 il belediyesinden Çanakkale ve Sinop'u korurken, geri kalan 6 İl Belediyesi (Burdur, Edirne, Giresun, Kırklareli, Yalova, Zonguldak) ittifakın elinde geçiyor.

İLÇELERDE DE DURUMU SIKINTILI

Diğer Taraftan CHP kendisi ile neredeyse özdeşleşen Bakırköy, Kadıköy, Beşiktaş, Şişli, Çankaya, Yenimahalle, Bornova, Konak, Karşıyaka gibi ilçeleri ittifak adayına karşı korumayı başarıyor.

Simülasyon yapılırken sadece 2014 Mahalli İdareler Seçimi sonuçlarını dikkate aldığını söyleyen Yüksel Bölük, 2019 seçimlerinde ilk defa oy kullanacak genç seçmen eğilimi ve yeni kurulan İYİ Parti etkisini dikkate almadığını ifade etti. İYİ Parti'nin Batı'da yaşayan CHP'li seçmenden oy alacağı yönünde kamuoyu araştırmaları bulunduğunu hatırlatan Bölük, böyle bir durumda CHP'nin daha fazla Belediye Başkanlığı kaybedebileceğini vurguladı. Bölük şöyle konuştu: "Yerel seçimlere AK Parti ve MHP'nin ortak adayla katılması, CHP ve İYİ Parti için kabus senaryosudur. CHP pek çok belediye başkanlığını kaybedecek, İYİ Parti ise birkaç istisna dışında belediye başkanlığı kazanamayacaktır. Özellikle AK Parti ve MHP oylarının birbirine yakın olduğu beldelerde MHP'li adayın ortak aday gösterilmesi, MHP'li seçmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a duyacağı güveni artıracak, ittifaka olan inancını kuvvetlendirecektir. Böyle bir hamle MHP kanadından İYİ Parti'ye oy kaymasının da önünü kesecektir."​​​​​​