CiddiGazete- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 29 Mayıs’ta Covid-19 vaka sayılarının arka arkaya üç gün binin altında olduğunu belirterek hastaneler hariç maske kullanımının mecburi olmaktan çıktığını duyurdu.

Bakan Koca, Türkiye'deki salgın önlemlerini en alt seviyeye indiren bu duyurudan 51 gün sonra, 18 Temmuz'daki Kabine toplantısı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada ise "Vaka sayısının artışı şu an günlük 40 katına kadar çıkmış durumda" dedi.

Buna karşın Koca'nın aynı açıklamada kullandığı, "Yeniden kapatma ve benzeri durumlar olmayacak" ifadeleri dikkat çekti.

Uzmanların "tedbir alınmalı", "aşıda anımsatma dozu teşvik edilmeli" çağrılarına Bakan Koca sessiz kaldı.

harita

"YASAK DÖNEMİ GİBİ"

Ancak Sağlık Bakanlığı'nın tüm kentlerdeki vaka yoğunluklarını anlık olarak aktardığı "Hayat Eve Sığar" uygulamasındaki haritada, büyük kentlerin kırmızı renge bürünmesi dikkat çekti. Haritada İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentler incelendiğinde, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu tüm bölgelerde vaka sayılarının üst seviyelere ulaştığı görüldü.

Uzmanlar, salgının pik yaptığı ve haritada benzer görüntünün ortaya çıktığı dönemlerde, "kentler arası seyahat", "hafta sonu sokağa çıkma" gibi yasaklar uygulandığına, "açık havada dahi maske takmanın zorunlu olduğuna" dikkat çekerek, "bugün bulaş riskine karşı hiçbir önlem alınmadığını" vurguladı.