CiddiGazete- Deprem bölgeleri için alınan yeni kararlar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

KONAKLAMA VE YEMEK ÜCRETSİZ

Bu kararlara göre, 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle, deprem bölgesinde ikamet etmekteyken, bu tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhane ve sosyal tesislere geçici olarak yerleştirilen afetzedeler, söz konusu tesislerde verilen konaklama ve yemek hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilecek.

PREFABRİK YAPI VE KONTEYNER KDV'Sİ

Prefabrik yapı ve konteynerlerin 31 Aralık 2023 tarihine kadar tesliminde, (kurulum ve montaj işleri dahil), KDV oranı, deprem bölgesi ve kurum sınırlaması olmaksızın yüzde 1'e düşürüldü.

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karar, 2023 yılı sonuna kadar geçerli olacak. Daha önce alınan kararda bu husus, afet bölgesinde geçerli olacak şekilde düzenlenmişti.

BORÇ YAPILANDIRMA

Alınan diğer bir karara göre de Kasım 2020 tarihli son borç yapılandırma yasasından yaralananların taksit ödeme süreleri de uzatıldı. Taksitler, mücbir sebep halinin sona erdiği 31 Temmuz’u izleyen ayda başlayacak.

TAKSİT SÜRELERİ

Ticaret Bakanlığı, afet dönemlerinde perakende ticaret için belirlenen taksit sürelerini ilçe, il, bölge veya tüm ülke düzeyinde geçici olarak değiştirebilecek. 3 ile 12 ay arasında olan taksit süresi değişebilecek.

TAKSİT ERTELEME

Depremden etkilenen bölgelerdeki orman köylüleri ve kooperatiflerinin kredi taksitleri de 31 Temmuz 2023’e kadar ertelendi. Ertelemede herhangi bir şart aranmayacak.