CiddiGazete- Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde 3 ay süreyle Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Karara göre, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde 8 Şubat 2023 Çarşamba günü saat 01.00’dan itibaren üç ay süreyle Olağanüstü Hal ilan edildi.

Öte yandan OHAL kararı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına bugün sunuldu. Kararın 9 Şubat Perşembe günü görüşülmesi kararlaştırıldı. Genel Kurul’a gelecek karar, görüşmelerin ardından oylamaya sunulacak. OHAL kararının kabulü için en az 151 milletvekilinin oyu gerekiyor. Milletvekillerinin deprem bölgesinde olması nedeniyle görüşmelerin perşembe gününe bırakıldığı belirtildi.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nde 7 Şubat’ta yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

“Yaşadığımız deprem afetinin ve etkilerinin vahameti, fevkalade tedbirler almamızı zorunla hâle getirmektedir.

Depremin yaşandığı 10 ilimizi, genel hayata etkili afet bölgesi olarak ilan ediyoruz.

Arama-kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların süratle yürütülebilmesini temin için, Anayasa’nın 119’uncu maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak Olağanüstü Hâl ilan etme kararı aldık.

Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayacak ve üç ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız.”

BAHÇELİ'DEN DESTEK

Cumhur İttifakı ortağı Devlet Bahçeli de, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Milliyetçi Hareket Partisi’nin OHAL kararını desteklediğini duyurmuştu.

Bahçeli açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Türkiyemiz büyük bir felakete maruz kalmıştır. Üzüntümüz tarifsizdir. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinin merkez üssü olduğu şiddetli depremler vahim bir yıkıma neden olmakla birlikte yüreğimizi dağlamış milletimizi derinden sarsmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasına binaen; Anayasa’nın 119. maddesi uyarınca on ilimizi kapsamak suretiyle üç ay süreyle OHAL ilan edilmiştir. Milliyetçi Hareket Partisi bu isabetli OHAL kararını kararlılıkla desteklemektedir.

Ayrıca şahsım adına depremle mücadele kapsamında AFAD’a 1 milyon liralık yardım yaptığımı, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı’nın da kan bağışı başta olmak üzere her konuda destek ve yardımını sahada göstereceğini bu vesileyle açıklıyorum.

Deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Cenabı Allah’tan rahmetler niyaz ediyor, halen tedavi altında bulunan vatandaşlarımıza şifalar diliyorum. Başımız sağ olsun, vatanımız sağ olsun, milletimiz sağ olsun.”