CiddiGazete- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından hasar tespit çalışmalarının nasıl yapıldığını kamu spotu ile duyuruyor. Kamu spotunda vatandaşların hasar tespitleriyle ilgili bilgi edinme ve itiraz süreçleri yer alıyor.

GÖZLEMSEL İNCELEME

Bilgilendirme videosunda, “Hasar tespit çalışmaları, tüm dünya literatüründe yer aldığı gibi gözlemsel incelemeye dayalıdır. Bu incelemede binaların kolon, perde, kiriş gibi taşıyıcı olan ve bölme duvar ve kaplama gibi taşıyıcı olmayan elemanlarında oluşan hasarlar belirlenmektedir. Binalar hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık olarak sınıflandırılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

HASAR DURUMUNU ÖĞRENME

Ağır hasarlı ve acil yıkılacak binaların kesinlikle kullanılmaması gerektiği belirtilen bilgilendirme videosunda ayrıca şu bilgilere yer verildi:

“Hasarsız ve az hasarlı binalar tamamen kullanılabilirken, orta hasarlı binaların detaylı deprem performanslarının değerlendirilmesi gerekmektedir. Ağır hasarlı ve acil yıkılacak binaların kesinlikle kullanılmaması ve kontrollü bir şekilde yıkımının gerçekleştirilmesi zorunludur. Binanızın hasar durumu e-Devlet ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden öğrenebilir, hasar tespit başvurularınızı bu adreslerden yapabilir, veya afet bölgelerindeki mobil iletişim merkezlerine başvurabilirsiniz.”

İTİRAZ BAŞVURULARI

Videoda ayrıca hasar tespit sonuçlarının mahalle muhtarlıklarında ilan edilmesinin ardından 1 aylık itiraz süresinin bulunduğu bilgisi verildi. Bu süre içerisinde vatandaşların e-Devlet üzerinden ve iletişim ofislerinden itiraz başvurularını yapabileceği, yapılan itiraz başvuruları doğrultusunda yeniden hasar tespitinin yapılarak kesin sonuç elde edileceği ifade edildi.