CiddiGazete- Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından AKP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Parti genel merkezinde yaklaşık 6 saat süren toplantının ana gündemi depremdi. Toplantıda önemli kararlar alındı.

Erdoğan'ın depremin ilk günlerinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle "sinirli olduğu" ve kurmaylarına da bu konuda "sert uyarılarda bulunduğu" belirtilirken toplantıya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile muhalefet tarafından "beşli çete" olarak adlandırılan şirketler arasındaki Kalyon İnşaat'ın sahibi Cemal Kalyoncu'nun katılması da dikkat çekti.

"AKTİF ROL AL" TALİMATI

Toplantıda, Erdoğan'ın deprem bölgelerinin en hızlı şekilde yeniden inşası için yapılması gerekenlere ilişkin bilgi aldığı ve Kalyoncu'ya "yardımda bulunması ve deprem bölgesindeki konteyner kent ve konutların inşasında aktif rol alması gerektiğini söylediği" ileri sürülürken Kalyoncu'nun "Türkiye Tek Yürek kampanyasına da bağışta bulunmasını istediği" iddia edildi. Kalyoncu'nun Erdoğan'ın "talimatı" sonrasında TV'lerdeki ortak yayına, "bağışta bulunduğu ve konteyner inşaatlarında da aktif rol alacaklarını açıkladığı" kaydedildi.

FATURA VALİLERE KESİLECEK

Edinilen bilgiye göre toplantıda OHAL ilan edilen illerin valilerinin de görevden alınacağı belirtildi. Depremin ilk anlarında valilerin illerde koordinasyon sağlamakta zorlandığı ve merkezi yönetime yeterli ve ayrıntılı bilgi aktarmadıklarının değerlendirildiği ifade edilirken, Erdoğan'ın kısa süre içinde söz konusu valileri görevden alacağı ileri sürüldü. Depremde Adıyaman'da vatandaşların valiye olan tepkisinin de konuşulduğu ileri sürülen toplantıda, "Valilikler şehirlerine ilişkin doğru bilgilendirme yapacak ki merkezi hükümet adım atacak. Ancak şehirlerinde ne olduğunu anlayamayan valiler oldu, halkın tepkisini toplayan valiler var" değerlendirmesinin yapıldığı da belirtildi.

AFET BAKANLIĞI KURULACAK

Elazığ ilinin de "afet bölgesi" ilan edilerek depremden etkilenen il sayısının 11'e yükseltildiği toplantıda Erdoğan'ın, "Afet bakanlığının kurulmasını istediği, olası başka depremler için anında müdahale edilebilecek AFAD gibi kurumların bu bakanlık altında toplanmasını istediği" kaydedildi. Erdoğan'ın kurmaylarına, depremin ilk 48 saatinde yaşanan aksaklıklar için, "Bunun hesabını tek tek soracağım" dediği kaydedildi.

"SEÇİMLER EN GEÇ 18 HAZİRAN'DA YAPILMALI"

AKP MYK'daki toplantının bir diğer başlığı daha önce 14 Mayıs'ta yapılacağı açıklanan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri olduğu belirtildi. AKP'nin Yüksek Seçim Kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda Erdoğan'ın, "YSK'nın seçimlerle ilgili hazırlıklarının ne aşamada olduğunu sorduğu" ifade edildi. Seçimlerde ertelemenin düşünülmediği, ertelenmesi halinde Cumhur İttifakı'nın seçimleri kaybetme ihtimalinin doğacağının da belirtildiği dile getirilen toplantıda, nihai kararı ise Erdoğan'ın alacağı belirtildi. Ancak seçimlerin en geç 18 Haziran'da yapılması gerektiğinin vurgulandığı belirtilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MYK'nın ardından dün Cumhur İttifakı'nın ortağı Devlet Bahçeli ile bir araya geldiğine dikkat çekildi. (Cumhuriyet)