CiddiGazete- 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 büyüklüğünde ve Elbistan ilçesi merkezli 7.6 büyüklüğündeki iki depremde, son bilgilere göre 38 bin 44 kişi hayatını kaybetti.

Deprem, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde etkili oldu.

Deutsche Welle (DW) Türkçe’den Burcu Karakaş, Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de depremzedeler ile görüştü.

Burcu Karakaş’ın haberinin bir bölümü şöyle:

"O kadar insan buraya yığıldı, şu kapıyı açıp da çocukları içeriye almadılar. Depremin ilk günü şu kapıyı açıp yağmurun altındaki insanları bahçeye alabilirlerdi."

Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu 10 ilden biri olan Osmaniye'de yaşayan T.E., kentte yıkımın en çok yaşandığı İstasyon Caddesi'nde oturuyordu. Depremde onlarca akrabasını kaybeden öfkeli kadının bahsettiği, depremzedelere açılmayan alan "Devlet Bey Konağı”.

Burası, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin Osmaniye'de doğduğu evin yerine yapılan ve Osmaniye'yi ziyaret ettiğinde kaldığı konak. Deprem sonrası memleketini henüz ziyaret etmemiş olan Devlet Bahçeli'ye yönelik tepkiden konu açıldığında İstasyon Caddesi'nde evleri yıkılan Osmaniyeliler, "Tepki var tabii, tepkiyi kendi yarattı” diyor. Kentte Bahçeli'nin "hasta olduğu için gelemediği” söylentisi de var.

Depremzede T.E. ile Alibeyli mahallesinin İstasyon Caddesi üzerinde bulunan Devlet Bey Konağı önünde karşılaşıyoruz. Konağın önünde özel harekât polisleri bekliyor. Depremzede mahalleli, depremin ilk gününden bu yana polislerin konakta nöbet tuttuğunu anlatıyor.

Depremde yıkılan, konağın karşı tarafında bulunan evinden, mahsur kaldığı dolabın altından zorlukla çıkan T.E., üç çocuk annesi. Deprem sırasında bir çocuğunun, "Anne beni bırakma” deyişini unutamıyor. T.E., kalacak yerlerinin olmadığını söylüyor.

"Benim Osmaniye'de 21 can kaybım var. Kim verecek bunun hesabını? Bahçeli daha Osmaniye halkına 'Geçmiş olsun'a bile gelmedi. Oy zamanı herkes gelip yalakalık yapıyor. Televizyonda Osmaniye'yi hiç göstermediler. Burası hep can pazarıydı. Bu saatten sonra AK Parti'ye de MHP'ye de oy yok. Bizleri ölüme terk ettilerse bu ülkede onlara oy yok. Bir kere oy verdim, pişman oldum.”

İlyas bey de İstasyon Caddesi sakini. O da yıkımın ortasında duran Devlet Bey Konağı'nın depremin ilk günü depremzedelere açılmamasına öfkeli.

"Binadan çıktıktan sonra ölümün eşiğindeydik tekrardan. Binalar kendi kendine üzerimize yıkılmaya başladı. Üç beş metre ile kurtulduk. Burada en güvenli yer konağın olduğu yerdi ama açmadılar. Evin içini istemedik biz, bahçeyi diyoruz. Sadece bahçeye yağmurda çocukları alsalardı o bile yeterdi bize."

Bahçeli, 14 Şubat'ta yaptığı açıklamada, "Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana ve Malatya'da milletimle tek ses olacağım, sırayla ziyaret edeceğim” demişti.